Mediana esiintyvä OP-pankki astui miinaan - pääjohtaja poistatti MTK:ta suututtaneen blogikirjoituksen

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Joku MTK:n maataloustuottaja oli vetänyt herneet OP-pankin julkaisemasta blogitekstistä ja soittanut OP-ryhmän pääjohtajalle Reijo Karhiselle. Karhinen oli oitis poistattanut tekstin OP:n verkkosivuilta. En tiedä, ulottuuko Karhisen toimivalta myös Googlen välimuistitallenteisiin, josta teksti katosi hetki sitten. Olin onnekas, sillä ehdin ottaa jutun talteen tutkittavaksi.

Koska alkuperäinen kirjoitus ja sen välimuistitallenne on poistettu, yleisön on mahdotonta arvioida, olivatko tekstin faktat paikkansapitäviä vai yleisesti kiistanalaisia. Siteeraan siis hieman alkuperäistä tekstiä.

OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen poistatti maataloustuottajia suututtaneen blogikirjoituksen pankin verkkosivuilta.

Blogin kirjoittaja oli otsikoinut kirjoituksensa ”Kukkaro, vatsa ja ilmasto kiittävät: 9 hyvää syytä syödä vähemmän lihaa”. Yhdeksän tiiviisti perusteltua pointtia olivat: riski sairastua pienenee, voit paremmin, ilmaston kuormitus vähenee, vesistöt pysyvät puhtaampina, talouden voimavaroja säästyy, sademetsät säilyvät, vesivarannot riittävät paremmin, eläinten kärsimys vähenee, rahaa säästyy. Haastateltuina oli käytetty Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professoria Mikael Fogelholmia ja WWF:n suojeluasiantuntijaa Annukka Valkeapäätä.

Karhinen esitti pahoittelunsa tekstistä MTK-liitoille ja korosti, ettei teksti vastaa OP-ryhmän virallista kantaa. Karhisen mukaan finanssiryhmä tukee täysillä suomalaista lihantuotantoa ja elintarviketeollisuutta. Maaseudun Tulevaisuuden mukaan teksti poistettiin, koska se sisälsi useita virheitä ja epätäsmällisyyksiä.