Median mustat päivät jatkuvat

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Kolmekymmentäseitsemän ihmistä saa potkut Helsingin Sanomista, kertovat aamun synkät uutiset. Nelosen uutiset kutistuvat viisiminuuttisiksi Helsingin Sanomien uutisiksi, mutta mitään lehden tuotteita ei lopeteta.

Alun perin uhkana oli jopa 70 journalistin irtisanominen, mutta osa-aikaistamisten, eläkejärjestelyiden ja yhtiön sisäisten siirtojen ansiosta irtisanottavien määrä puolittui. Näillä järjestelyillä toimituksen henkilöstömäärä tippuu 280:een.

Tasan vuosi ja yksi päivä sitten uutta tabloidimuotoista Hesaria odotettiin vesi kielellä. Nelosen uutiset ja HS-toimitus olivat menneet kimppaan, ja verkkosisällöistä rahaa keräävä maksumuuri oli vastikään pystytetty HS:n verkkoon. HS:n toimituksessa oli harvinaisen innostunut ja optimistinen tunnelma, kun kävin siellä tekemässä lehtijuttua uudistuksista. Tuntui siltä, etteivät muun mediamaailman yt-uutiset koske Hesaria lainkaan. Päinvastoin, vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen vakinaisti kerralla vajaan 20 pätkätyöläisen työsuhteen.

Toukokuussa tuuli kääntyi: Pentikäinen sai potkut, ja toimituksessa alettiin pelätä pahinta. Ounasteltiin, että mättö alkaa viimeistään Sanoman Q3-osavuosikatsauksen yhteydessä lokakuun lopussa – ja näin myös tapahtui. Uusi vastaava päätoimittaja Kaius Niemi joutui heti saneeraushommiin.

On selvää, että 37 henkilön työsuhteen irtisanominen ja muilla tavoin poistuvien työntekijöiden lähtö iskee rajusti toimituksen toimintakykyyn. Vaikea yhtälö ratkaistaan organisoitumalla uudelleen. Jäljelle jäävien työntekijöiden paineet kasvavat, sillä vaatimukset eivät ainakaan vähene, kun ympäriltä porukka harvenee. Näin rajuissa säästöissä on vaarana, että samalla niistetään ulos myös kriittiset lukijat, jotka eivät pidä ohentuvaa lehteä enää entisen hintansa väärtinä.