Mediakritiikkiä nimettömästi - keitä on uuden palvelun taustalla?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Toimittajapiireissä on viime päivinä herättänyt ärtymystä mutta myös kannatushuudahduksia uusi Esilukija-niminen palvelu, joka kuratoi eli kerää yhteen ja suosittelee pitkiä journalistisia juttuja. Kirjoittavat ruotivat lähinnä HS:n, Ylen, Imagen, Suomen Kuvalehden, Long Playn ja Ylioppilaslehden tuotantoa.

Palvelu toimii uutiskirjeenä Medium-alustalla. Esikuvakseen tekijät mainitsevat New Yorker Minute -uutiskirjeen, joka arvioi The New Yorker -lehden juttuja. Journalismin kuratointi onkin ihan hauska idea ja toivon mukaan lisää juttujen lukemista.

Esilukijan ensimmäinen uutiskirje julkaistiin muutama päivä sitten, ja lisää on luvassa parin viikon päästä. Arvostelijat antavat ensimmäisessä uutiskirjeessä lukusuosituksia muun muassa Kaarina Hazardin Sami Hedbergiä koskeneesta kohuesseestä Imagessa ja Unto Hämäläisen poliittisia virkanimityksiä käsitelleesstä jutusta HS:n Kuukausiliitteessä. Lukemattajättämissuosituksia annetaan kahdeksantoista nimeltä mainitun toimittajan teksteistä.

Esilukijoiden kommentit ovat hieman häijyjä: ”Pakko kai tällainenkin oli pökälöidä”, ”Ketä kiinnostaa? Valitettavasti ei ketään”, ”SK:n Hän-palstan jutut on syytä skipata lähes poikkeuksetta”, ”Juttu Vladimir Bologovista on alkeellinen” ja niin edelleen.

Tässä ei sinänsä ole mitään sensaatiomaista – normaalia mediakritiikkiä, johon ammattitoimittajat ovat tottuneet – mutta ärsyttäväksi sen tekee se, että kritiikki tulee kollegoilta, jotka ampuvat puskista. Kun räävitöntä anonyymipalautetta satelee jo muutenkin lukijoilta, onhan se melkoisen syvältä, että mahdollisesti oma sympaattinen työkaverisi sermin takaa niittaa juttusi ja nimesi nimimerkin suojista.