Mediakritiikki ei käynyt ilmoitukseen - HS, IS ja IL hyllyttivät Seiskan vastaisen mainoksen

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Vuokravälitystä ja asuntosijoituspalveluja välittävä Vuokraturva Oy sai maksullisille ilmoituksilleen pakit Helsingin Sanomilta, Ilta-Sanomilta ja Iltalehdeltä. Iltalehti julkaisi mediakriittisen ilmoituksen lopulta vain osittain.

Erikoisessa mainoskampanjassaan yritys kehottaa boikotoimaan Seiska-lehteä, joka ilmoituksen mukaan kiusaa julkisuuden henkilöitä.

”Minä haluan tähän muutoksen. Jos sinäkin haluat, niin älä klikkaa, lue, tilaa tai osta”, sanomalehtien hylkäämässä ilmoituksessa vedotaan. Allekirjoittajana ilmoitustekstissä on Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Taustalla on Metsolan henkilökohtainen pohdinta lähelle osuneesta koulukiusaamistapauksesta, jota hän pitää samanlaisena kuin Seiskan julkkisjournalismia. Erikoiseksi asian tekee myös se, että Metsolan yritys on mainostanut Seiskassa jo vuosien ajan. Hän sanoo ajatelleensa aiemmin vain tiettyä kohderyhmäpeittoa, joka lehden avulla saavutetaan.

Metsolan mukaan Sanoman päätoimittajien kieltäytymisen perusteena oli laki sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa. Iltalehdessä taas pidettiin asian edistämiseen valittua keinoa eli maksullista ilmoitusta ongelmallisena.