Mediaansekaantujan kesävinkit: Trumpin kanssa riippumattoon

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Jos media-aiheinen kesäkatsottava ja -luettava kiinnostaa, tässä minun vinkkini riippumattoon.

Moni suomalaistoimittaja on kehunut Ylen Areenassa näkyvää neliosaista dokumenttia Vuosi New York Timesin toimituksessa (The Fourth Estate). Jaksoja on tullut Areenaan nyt kolme, ja itsekin odotan päätösjaksoa vesi kielellä.

Dokumentti on kuvattu Yhdyvaltojen valtalehden toimituksessa presidentti Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen. Dokumentti on kiinnostavaa ja tärkeää ajankuvaa nykypolitiikan ja -median erikoisimmasta vuodesta. Trumpin ja median vastakkainasettelusta syntyy sarjan kantava jännite, joka pitää otteessaan silloinkin, kun toimistotyö itsessään ei niin vauhdikasta ole. Dokumentin esitystapa onkin hyvin realistinen ja uskottava prosessikuvaus median työstä. Jos sitä lähtee liiaksi dramatisoimaan, syntyy helposti The Post -elokuvan kaltaista glorifioitua sankaritarinaa.

Voi olla, että dokumentissa on päinvastoin pyritty tasaamaan dramatiikkaa ja toimittajien tunnereaktioita. Trumpin syyttävät puheet otetaan vastaan eleettömästi ja korostetun neutraalisti, vaikka tunnekuohuiltakaan tuskin on vältytty.

Toimituksen neutraaliutta korostetaan esimerkiksi kolmannen osan Twitter-episodissa, jossa NYT:n Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Glenn Thrush innostuu kuittailemaan Twitterissä. Toimituksen pomojen mielestä toimittajien liiallinen kannanottaminen Twitterissä kaivaa maata kovien uutisten uskottavuuden alta. ”Monet kollegat lähtevät liikaa mukaan Twitteriin. He antavat aseita meitä vastaan. Ihmisten pitäisi pitää mölyt mahassaan”, kommentoi lehden mediakolumnisti Jim Rutenberg. Yksi esimiehistä toteaa, ettei Thrush hillitse itseään. Lopulta Thrush päätyy sulkemaan Twitter-tilinsä kokonaan.