Lukikohan tätä kukaan ennen julkaisua?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Tänään on liputettu Mikael Agricolan ja Suomen kielen kunniaksi. Päivä menee kalenterissani yleensä ohi ilman hälyytyksiä, mutta tänä vuonna tehtiin todellinen kulttuuriteko: kielenhuollon tiedotuslehteä Kielikelloa julkaiseva Kotimaisten kielten keskus avasi Kielikellon arkistot vuodesta 1968 asti kaiken kansan luettavaksi maksutta verkossa.

Tiedän, tämä on todellinen breaking news. Koettakaa hillitä innostustanne, älkääkä kaikki rynnikö yhtaikaa tuolle sivustolle, ettei palvelin kaadu.

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä aikakauslehtimäisessä Kielikellossa annetaan ohjeita oikeinkirjoituksesta, lauseiden muodostamisesta ja hyvän tekstin ominaisuuksista. Kuluvan vuoden Kielikellot ovat edelleen luettavissa maksua vastaan painetussa tai sähköisessä muodossa.

Kielikello julkaisee myös suomen kielen lautakunnan suosituksia. Yksi sellainenhan oli tämän vuoden tammikuussa tehty historiallinen päätös hyväksyä alkaa tehdä -muodon rinnalle rahvaan puhekielessä viljelemä alkaa tekemään. Tämä oli sokkiuutinen aika monelle vanhan liiton kielimestarille.

Kieli elää, ja se on vitun jees. Tähän on sopeuduttava myös äidinkieltä täydellisesti hallitsevien nestoreiden, jotka sormi pystyssä opettavat muille, miten sanat pitäisi asetella.