Likainen Harri jakaa keppiä ja kehuja

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Dekkarikirjailijalta ja entiseltä Helsingin Sanomien rikostoimittajalta Harri Nykäseltä ilmestyi tänään muistelmateos Likainen Harri – 20 vuotta Erkon renkinä (Crime Time ja Docendo), joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Ei liene vallan villi veikkaus, että osa mediasta ei hiisku kirjasta mitään, sillä Nykänen repii auki vanhoja rupia ja antaa suorasukaista kritiikkiä päällikkötoimittajien ratkaisuista vuosien varrella. Osansa saa niin oman talon väki kuin muiden välineiden entiset päätoimittajat.

Nykänen työskenteli lehdessä vuosina 1981-2001, kunnes toimittajanura päättyi Veikkauksen pääjohtajan Matti Ahteen ahdisteluskandaalin nostamiin kuohuihin.

Muistelmissa on aina kiinnostavaa se, kenet mainitaan nimeltä, ketä ei, kuka saa huutia, kuka kehuja. Nykänen muistaa hyvällä useimpia vanhoja työtovereitaan, kuten Martti Backmania, Matti Aaltoa, Matti Maunua, Keijo Himasta, toimituskamreeri Riitta Kymäläistä ja HS:n huippukuvaajia Erkki ”Ville” Laitilaa, Pentti Koskista ja kumppaneita. Rikos- ja oikeustoimittajakollegoitaan – muun muassa Jouni Tervoa, Jarkko Sipilää, Susanna Reinbothia, Teuvo Arolaista ja Riku Rantalaa – Nykänen käsittelee neutraaliin mutta arvostavaan sävyyn.

On  mielenkiintoista, miten lämpimästi entinen rikostoimittaja kirjoittaa joistakin pikkurikollisista ja vinkkihenkilöistä, joita Nykänen välillä jopa autteli heidän henkilökohtaisissa ongelmissaan. Kuten Iltalehden Juha Keskinen kirjoittaa: ”Sympaattista on se, miten Nykänen suhtautuu ymmärtäen ja jopa myötäeläen tavallisten pikkurikollisten touhuihin. Hyväosaisten sikailuihin Nykänen tarttuu terrierin energialla”.

Myönteinen sävy on Nykäsen tekstissä myös silloin, kun hän kirjoittaa tutuista poliiseista, Raid-televisiosarjan näyttelijöistä ja Sanoma Osakeyhtiön käyttämistä juristeista, kuten Matti Wuoresta ja Ari Kantorista. He saivatkin paiskia töitä oikein urakalla Nykäsen ja lehden pelastamiseksi jättikorvauksilta.