Lehti vei lapsilta uskon joulupukkiin, pukki kanteli JSN:lle

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Nyt jos siellä on perheen pienimpiä ruudun takana, kannattaa ohjata heidät vähäksi aikaa lukemaan vaikkapa Sami Kuuselan blogia, sillä aion paljastaa totuuden joulupukista. Kyse ei ole Brother Christmasista, jonka parran takana kaikki tietävät majailevan miehen nimeltä Ari Koponen vaan Kotkan kauppakeskuksessa vierailleesta joulupukista, jonka nimeä ei olisi saanut paljastaa lehtijutussa.

Kymen Sanomat haastatteli joulupukkia viime joulun aatonaattona, ja juttu julkaistiin seuraavana päivänä printti- ja verkkolehdessä. Jonkin ihme sekoilun vuoksi pukilla oli jutussa nimi, vaikka hän oli omasta mielestään painottanut toimittajalle, että kertoo nimensä vain, jos sitä ei julkaista. Kun joulupukki reklamoi asiasta toimitukselle, nimi poistettiin verkkolehdestä, mutta se jäi printti- ja näköislehteen.

Lienee ensimmäinen kerta Julkisen sanan neuvoston historiassa, kun joulupukki kantelee neuvostoon. Kantelijan mukaan kyse oli erityisen vakavasta asiasta, koska kyseessä oli joulupukki, ja mahdollisesti häneen uskovilta ja lukutaitoisilta lapsilta vietiin uskoa juuri jouluaattona ilmestyneessä lehdessä. Kantelun mukaan toimittaja syyllistyi lähdesuojan törkeään rikkomiseen ja vahingon tuottamiseen.

Journalistin ohjeiden kohdan 14 mukaan ”journalistilla on oikeus ja velvollisuus pitää tietoja luottamuksellisesti antaneen henkilöllisyys salassa siten kuin lähteen kanssa on sovittu”. Lisäksi ohjeissa huomautetaan, että jos yhteiskunnallisesti merkittävien tietojen julkaisusta aiheutuu erittäin kielteistä julkisuutta, toimituksen on suotavaa avata yleisölle, miten nimettömän lähteen ja siltä hankittujen tietojen luotettavuus on varmistettu.

Kanteluun vastanneen vt. päätoimittajan mukaan joulupukin hahmossa esiintyvä ammatinharjoittaja ei täytä niitä kriteereitä, jotka lehden oman ohjeistuksen mukaan sallisivat poikkeuksen oikean nimen käyttämättä jättämiselle. Sanomalehdellä ei ole velvoitetta suojella joulupukin anonymiteettiä aikuisilta lukijoilta.