Lehti julkaisi salaliittoteoreetikon mielipidekirjoituksen – päätoimittaja myöntää ylilyönnin

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Etelä-Pohjanmaalla ilmestyvä kaupunkilehti Epari julkaisi päätoimittajan siunauksella hämmästystä herättäneen mielipidekirjoituksen, joka sisälsi moneen kertaan kumottuja salaliittoteorioita ja paikkansa pitämätöntä tietoa.

Tapauksella on laajempaa merkitystä, sillä se osoittaa konkreettisesti, miksei vastuullinen media voi julkaista mitä tahansa kritiikittä edes mielipiteenvapauden nimissä.

Journalistin ohjeet pyrkivät suojaamaan yleisöä tietoiselta disinformaatiolta. Suojakilpi ei ole täydellinen, mutta se toimii myös jälkikäteen, kuten tämä tapaus osoittaa.

Pohjanmaalla ilmestyvä kaupunkilehti Epari julkaisi valheellisia salaliittoteorioita vilisseen mielipidekirjoituksen 13. tammikuuta.

Eparin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa (s. 19, Epari 13.1.) omalla nimellään esiintyvä kirjoittaja toteaa ”mielipiteenään” muun muassa, että koronavirus on ihmisten tekemä, valmistettu Kiinassa, ja yksi sen tehtävistä oli saada Yhdysvalloissa aikaan laajamittainen postiäänestys vaalituloksen väärentämiseksi Joe Bidenille.

Nämä eivät kuitenkaan ole mielipidekysymyksiä. Fakta on se, ettei tiedeyhteisö ole löytänyt näyttöä covid 19 -viruksen keinotekoisesta alkuperästä. Myöskään Yhdysvaltain tiedusteluelimet eivät ole saaneet tällaisesta todisteita.

Faktaa on myös se, ettei Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosta väärennetty laajamittaisesti. Todisteita laajamittaisesta väärentämisestä ei kovista väitteistä huolimatta koskaan esitetty, ja eri oikeusasteet korkeinta oikeutta myöten torjuivat väärennöskanteiden käsittelyn ennen presidentiksi valitun Joe Bidenin virkaanastumista.

Näin myös mielipidekirjoituksessa mainittu yhteys koronaviruksen tarkoituksellisen levittämisen ja postiäänten väärentämisen välillä on mielikuvituksen tuotetta. Tämäkään ei ole mielipidekysymys vaan kirjoittaja vääristelee tosiasioita.

Lisäksi kirjoituksessa muun muassa kiistetään pandemian olemassaolo vedoten normaalin kausi-influenssan laajempaan tappavuuteen.

”QAnon-moskaa”, kommentoikin eräs lukija Facebookissa.

QAnon on Donald Trumpia kannattavien salaliittoteoreetikoiden kultti, joka on levittänyt juuri näitä samoja väitteitä ennen Yhdysvaltojen vaaleja ja koronapandemian aikana.

Yllättävää on, että tällainen hölynpöly päätyy Seinäjoella ilmestyvän, vastikään palkitun lehden palstantäytteeksi päätoimittajan näennäisen tasapuolisuuden vuoksi.

I-medioiden omistama Epari kuuluu Uutismedian liittoon (ent. Sanomalehtien Liitto) ja on sitä kautta sitoutunut myös Julkisen sanan neuvoston vahvistamiin Journalistin ohjeisiin.

Ohjeiden mukaan journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen, tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin, ja yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Tietojen on oltava totta myös mielipidekirjoituksissa.

Eparin päätoimittaja Tero Hautamäki perusteli pääkirjoituksessaan mielipidekirjoituksen julkaisua ”toisen totuuden” kuulemisella.

Eparin päätoimittaja Tero Hautamäki perusteli saman päivän pääkirjoituksessaan pupun julkaisua sillä, että hän oli saanut aiemmin eräältä lukijalta moitteita ”lehden kautta yksipuolisesti ajetusta totuudesta”.

”Tein mielestäni silloin oikein. Nuo sanat ovat kuitenkin jääneet sen verran mieleen, että päätin raivata sivulta 19 palstatilaa koronailmiön ’toiselle totuudelle’, joka tunnetaan myös salaliittoteoriana”, Hautamäki kirjoittaa.

Hautamäen mukaan tekstin lähettänyt henkilö esiintyi yhteydenotossaan fiksusti ja on kirjoittanut jutun omalla nimellään.

”Sellaista käytöstä tekee aina mieli kunnioittaa, vaikka vakavasta asiasta olisikin täysin eri mieltä.”

Minusta on erikoista, että vaikka päätoimittaja ilmoittaa olevansa kirjoituksen sisällöstä eri mieltä, hän antaa ymmärtää, että kyse on toisesta totuudesta.

Kyse ei ole totuudesta, ei ensimmäisestä eikä toisesta, vaan valheista.

Kerroin Hautamäelle, miltä tapaus näyttää Journalistin ohjeiden näkökulmasta, ja kysyin, onko hän tosiaan sitä mieltä, että myös totuuden vastaisia mielipidekirjoituksia on tarpeen julkaista ”tasapuolisuuden” nimissä.

”En ole sitä mieltä, että totuuden vastaisia mielipidekirjoituksia on tarpeen julkaista minkään nimessä. Päädyin tähän ylilyöneeseen ratkaisuun, koska halusin herättää mielipidesivulla keskustelua aiheesta nimenomaan niin, että tolkun lukijat provosoituvat ja ottavat kyseiseen tekstiin jyrkän vastakkaisen kannan ja myös ilmoittavat siitä muille julkaistaviksi tarkoitetuin lukijakommentein. Tavoittelin näin taas yhtä tapaa lisätä koronarokotteen puolesta käytävää keskustelua lehdessä entisestään”, Hautamäki vastasi eilen illalla.

Hautamäen mukaan tekstistä ei ole tullut oikaisupyyntöjä.

”Tämän voi tulkita niin, että ihmiset ovat vetäneet omat johtopäätöksensä tekstin oikeellisuudesta ja uskottavuudesta ja viitanneet sille kintaalla. Todennäköisesti ovat myös pettyneet siihen, että kaikkea sitä joutuukin lukemaan. Kuten sanottu, en ole ratkaisustani ylpeä, mutta ajattelen taustalla olleen hyvät tarkoitusperät.”

Päätoimittaja uskoo ”tolkun ihmisten” näkevän harhaanjohtavien väitteiden taakse (Epari 20.1.)

Lisäksi toimitukseen on Hautamäen mukaan tullut yhteydenottoja, joissa on toivottu, ettei tällaista ”potaskaa ja huuhaa-tekstiä” enää koskaan julkaista.

Aiotteko oikaista tekstin sisältämiä asiavirheitä?

”Kyllä. Tekeillä on juttu, jossa oikaistaan kyseisen tekstin räikeimpiä asiavirheitä.”

Tänään 20.1. ilmestyneessä Eparissa on päätoimittajan kommentti (s. 21, Epari 20.1.), jossa Hautamäki vielä perustelee julkaisupäätöstään, selostaa omaa ja lehtensä mielipidekirjoituksesta poikkeavaa kantaa ja pahoittelee ratkaisuaan.

”Nyt olemme tilanteessa, jossa mielipidesivulla on julkaistu mielipide, jonka esittämiä väittämiä ei voida minkäänlaisin perustein pitää paikkansapitävinä. Pahoittelen tapahtunutta lukijoille”, Hautamäki kirjoittaa lehdessä.

>> Oikaisu 20.1: klo 16.30 korjattu Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaaksi ja klo 17.40 Sanomalehtien Liiton nykyinen nimi Uutismedian liitoksi.