Lehti julkaisi salaliittoteoreetikon mielipidekirjoituksen – päätoimittaja myöntää ylilyönnin

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Etelä-Pohjanmaalla ilmestyvä kaupunkilehti Epari julkaisi päätoimittajan siunauksella hämmästystä herättäneen mielipidekirjoituksen, joka sisälsi moneen kertaan kumottuja salaliittoteorioita ja paikkansa pitämätöntä tietoa.

Tapauksella on laajempaa merkitystä, sillä se osoittaa konkreettisesti, miksei vastuullinen media voi julkaista mitä tahansa kritiikittä edes mielipiteenvapauden nimissä.

Journalistin ohjeet pyrkivät suojaamaan yleisöä tietoiselta disinformaatiolta. Suojakilpi ei ole täydellinen, mutta se toimii myös jälkikäteen, kuten tämä tapaus osoittaa.

Pohjanmaalla ilmestyvä kaupunkilehti Epari julkaisi valheellisia salaliittoteorioita vilisseen mielipidekirjoituksen 13. tammikuuta.

Eparin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa (s. 19, Epari 13.1.) omalla nimellään esiintyvä kirjoittaja toteaa ”mielipiteenään” muun muassa, että koronavirus on ihmisten tekemä, valmistettu Kiinassa, ja yksi sen tehtävistä oli saada Yhdysvalloissa aikaan laajamittainen postiäänestys vaalituloksen väärentämiseksi Joe Bidenille.