Lapasesta lähtenyt kuvauskopteri yhä kateissa

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Eilen lapasesta lähtenyt STT-Lehtikuvan kuvauskopteri on yhä kateissa. Tiedustelin tilannetta hetki sitten kuvaaja Martti Kainulaiselta, jonka viimeinen havainto kopterista on, kun se ylitti kauppakeskus Kamppia länteen päin. Katoamisesta uutisoi eilen Helsingin Sanomat.

Kyseessä oli samanlainen yli 1 000 euron arvoinen Phantom-pienoiskopteri, josta olen kirjoittanut aiemmin Journalisti-lehdessä. Free-kuvaajan kopteri oli tuolloin ärsyttänyt Sysmän lentoturmaa tutkinutta poliisia.

Kainulaisen mukaan kauko-ohjattava pienoiskone pystyy lentämään 15 minuuttia. Todennäköisesti se on syöksynyt Suomenlahteen, ellei ole törmännyt rakennuksiin. Ihmisen niskaan rojahtaessaan se tekee pahaa jälkeä.

”Aina sitä on vähän pelännyt, miten siinä käy, jos kopteri ei pysy ohjauksessa. Sitä varten on käyty kurssitkin. Tämä on pieni vehje, isommissa pitää olla varjot mukana. En uskaltaisi viedä kopteria paikkaan, jossa on ihmisiä alapuolella”, Kainulainen sanoo.

Kainulainen kertoo käyttäneensä kopteria vain kameran nosturina ylösalassuunnassa tyhjällä aukiolla, kun laitteen kauko-ohjain lakkasi yhtäkkiä toimimasta ja kone lähti omille teilleen. Pienoiskopterin gps-paikantimen pitäisi palauttaa kone lähtöpaikkaan, jos signaali katkeaa. Jostain syystä näin ei eilen tapahtunut. Kainulainen epäilee syyksi yhdeksän asteen pakkasta.