Kurkistus tutkivan toimittajan työkalupakkiin

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Palaan vielä tutkivan journalismin Tutki! 2014 -konferenssiin, jonka järjesti Tutkivan journalismin yhdistys Helsingin Sanomatalossa huhtikuun alussa. Tuoreessa Journalisti-lehdessä on aiheesta juttupaketti, jota olin mukana tekemässä.  Kansijutussa yhdistyksen puheenjohtaja, MTV3:n tutkiva toimittaja Salla Vuorikoski ottaa kantaa muun muassa ex-päätoimittaja Mikael Pentikäisen blogikommenttiin tutkivan toimittajan syndroomasta.

Vuorikoski ja kumppanit esittelivät konferenssissa tutkivan toimittajan työkalupakkiin kuuluvia julkisia tietokantoja ja -rekistereitä, joihin kannattaa jokaisen toimittajan tutustua. Listasin alle tärkeimmät. Lisää hyödyllisiä tietokantoja voitte linkittää tämän jutun kommentteihin.

  • Yksi uusi ja kiinnostava rekisteri on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran koordinoima elintarvikevalvonnan tarkastustietojen julkistamisjärjestelmä Oiva, joka tuo elintarvikealan yritysten valvontatulokset kuluttajien tietoon. Oiva-raportti julkaistaan hymynaamasymboleilla paitsi Oivan nettisivuilla, myös tarkastetun yrityksen sisäänkäynnin läheisyydessä. Tämä käytäntö muuttui pakolliseksi yrityksille vuoden alussa.
  • Yritystietojen penkomisen perustyökaluja ovat maksuton yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ ja kaupparekisterin Virre-tietopalvelu (palvelu on suljettu 2.-11.5.), jossa yritysten perustiedot ovat maksuttomia. Sähköisessä kaupparekisterissä ei ole välttämättä kaikkia yritysten toimittamia liitepöytäkirjoja, joissa voi olla hyvinkin mielenkiintoisia tietoja. Näissä on esimerkiksi omistajatietoja, kokousten pitopaikkoja, ulkomaisten omistajien passikopioita ja tilinumeroita. Asiakirjat saa nähtäväkseen kaupparekisterin asiakaspisteestä Arkadiankatu 6:ssa tekemällä asiakirjatilauksen osoitteeseen arkisto.kaupparekisteri(at)prh.fi. Asiakirjojen katselu on maksutonta.
  • Yritykset eivät aina ole halukkaita kertomaan medialle kiinteistökauppojensa hintoja, mutta salaisuudet voivat paljastua kiinteistöjen kauppahintarekisteristä. Tietoja ylläpitää Maanmittauslaitos. Kauppalehden palvelu on maksullinen.
  • Suomen Asiakastieto Oy:n maksullisella suhdekartalla näkee yhdellä silmäyksellä visuaalisesti vastuuhenkilöiden ja yritysten sidokset toisiinsa. Palvelun avulla löytyvät esimerkiksi niin sanotut kertakäyttöyritykset ja niitä tehtailevat henkilöt.
  • Kansainvälisiä yritysjärjestelyjä ja veroparatiisiyhtiöitä tutkivan toimittajan työkaluja ovat Kauppalehden tietopalvelujen European Business Register ja Organized Crime and Corruption Reporting Projectin ylläpitämä Investigative Dashboard. Ensin mainittu sisältää ajantasaisia tietoja yli 20 maan yrityksistä. Maksulliset haut kohdistuvat kyseisen maan kansalliseen kaupparekisteriin. Kiinnostavia kohteita ovat esimerkiksi Baltian maat, Ukraina ja Luxemburg. Ilmaisen Investigative Dashboardin kautta pääsee lähes kaikkien maiden kaupparekisterien kotisivuille ja näiden tietokantoihin, joista on osa maksullisia.

Lisää vinkkejä tutkivaan journalismiin täältä.