Kun Jari Aarnio hyppäsi haastateltavasta kolumnistiksi, samalla syntyi ongelma

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Rikoslehti Alibi on löytänyt uuden kolumnistin. Hän on Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio, joka istuu parhaillaan vankilassa useista rikoksista. Koska vangeilla ei ole oikeutta käyttää tietokonetta ja internetiä, Aarnio kirjoittaa kolumninsa käsin ja ne naputellaan tietokoneelle Alibin toimituksessa.

Olen kirjoittanut aiemmin rikollisten haastattelemiseen liittyvistä eettisistä ongelmista, joita olisi syytä pohtia erityisesti suuren yleisön tiedotusvälineissä. Alibi taas on kapean kohderyhmän rikoksiin keskittynyt erikoislehti, jossa rikoksista tuomittujen haastatteluita on joka numerossa.

Sananvapauteen kuuluu se, että myös kaidalta polulta hairahtuneiden ja vankilassa istuvien ajatuksista voidaan kertoa. Siinä mielessä Aarnion kolumnipestissä Alibissa ei ole ongelmaa.

Mutta kun Aarnio siirtyy haastateltavan roolista kolumnistiksi, jolle annetaan palstan verran tilaa kertoa vapaasti näkemyksistään, tullaankin melkoiselle miinakentälle. Kolumnistin roolikaan ei olisi ongelmallinen, jos Aarnio kertoilisi vaikkapa vangin arjesta tai kommentoisi poliisin toimialaa yleisesti.

Ensimmäisessä kolumnissaan Jari Aarnio kirjoittaa kuitenkin omasta kesken olevasta oikeusprosessistaan, jossa hovioikeus käsittelee parhaillaan hänen murhasyytettään.