Kovaa peliä Laihialla - kunta kutsui toimittajat puhutteluun

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Neljä vuotta sitten jouduin silloisessa roolissani antamaan noottia Pyhäjärven kaupungin johdolle, joka yritti painostaa paikallislehti Pyhäjärven Sanomia kirjoittamaan myötäsukaisemmin kaupunginhallituksesta ja kaupunginjohtajasta. Lue kirjoitukseni Pyhäjärven Sanomien mielipidesivulla täältä. Toimittajia oli Pyhäjärvellä jopa uhkailtu potkuilla, ellei linja muutu.

Kuulostaa uskomattomalta ja suorastaan naurettavalta, mutta vastaavanlainen painostus – joskaan ei yleensä näin räikeä – on arkea monille paikallislehtien toimituksille. Siellä asia ei paljon naurata, koska piirit ovat pienet.

Tällä viikolla lehdistönvapautta on koeteltu jälleen – tällä kertaa Laihialla, jossa kunnan johto on ottanut kovat keinot käyttöön yrittäessään laittaa ruotuun alueella ilmestyvää maakuntalehti Pohjalaista. Kyse on lehden uutisoinnista, jossa toimittajalla on ollut kriittinen ote valtuuston ei-julkisiin valtuustoinfoihin. Etenkin tämä uutinen salaisista keskusteluista on päätoimittajan mukaan ärsyttänyt kunnan johtoa.

Kunnanjohtaja teki esityksen, jota sittemmin pyöristeltiin kunnanhallituksessa:

Laihian kunta pyytää sanomalehti Pohjalaisen selvitystä ja näkemystä hyvän lehtimiestavan täyttymisestä toimittaja Mattilan kirjoittamien juttujen otsikoiden ja sisältöjen osalta näkökulmanaan ainakin JSN:n neuvoston ohjeiden kohdat 8, 10, 11 ja 15. Erityisesti Laihian kunta haluaa selvityksen toimittaja Mattilan 19.4.2016 kirjoittamaan juttuun Laihian kunnan valtuustoinfosta otsikointiin sekä ensimmäiseen kappaleeseen, missä hän viittaa toistuvasti tapahtuvaan kuntalaisdemokratian vastaiseen toimintaan. Sama viittaus demokratian vastaisesta toiminnasta on myös toimittajan kommenttikirjoituksessa sanomalehti Pohjalaisessa 16.6.2016. Tämä viittaus kiteytyy kommenttikirjoituksen viimeisessä lauseessa ’Laihiallahan ollaan kohta kuin Pohjois-Koreassa’”.