Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Kovaa peliä Laihialla – kunta kutsui toimittajat puhutteluun

Blogit Mediaansekaantuja 23.6.2016 13:53
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja - avatar
Kirjoittaja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Neljä vuotta sitten jouduin silloisessa roolissani antamaan noottia Pyhäjärven kaupungin johdolle, joka yritti painostaa paikallislehti Pyhäjärven Sanomia kirjoittamaan myötäsukaisemmin kaupunginhallituksesta ja kaupunginjohtajasta. Lue kirjoitukseni Pyhäjärven Sanomien mielipidesivulla täältä. Toimittajia oli Pyhäjärvellä jopa uhkailtu potkuilla, ellei linja muutu.

Kuulostaa uskomattomalta ja suorastaan naurettavalta, mutta vastaavanlainen painostus - joskaan ei yleensä näin räikeä - on arkea monille paikallislehtien toimituksille. Siellä asia ei paljon naurata, koska piirit ovat pienet.

Tällä viikolla lehdistönvapautta on koeteltu jälleen - tällä kertaa Laihialla, jossa kunnan johto on ottanut kovat keinot käyttöön yrittäessään laittaa ruotuun alueella ilmestyvää maakuntalehti Pohjalaista. Kyse on lehden uutisoinnista, jossa toimittajalla on ollut kriittinen ote valtuuston ei-julkisiin valtuustoinfoihin. Etenkin tämä uutinen salaisista keskusteluista on päätoimittajan mukaan ärsyttänyt kunnan johtoa.