Kehitysjohtaja palkattiin avustajaksi - ketä kiinnostaa?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Närkästyinköhän nyt oikeasta asiasta? Hesarin pari päivää sitten julkaisema uutinen Lotta Backlund -nimisen henkilön uudesta työpaikasta on herättänyt pahennusta monella taholla. Närkästys on kohdistunut erityisesti jutun otsikkoon, jonka mukaan ”Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon”. Printtilehdessä otsikko oli muotoiltu ytimekkäästi kahdelle palstalle: ”Jan Vapaavuori palkkasi stand up -koomikon”.

Minua häiritsi se, että otsikon perusteella luulin Vapaavuoren palkanneen jonkun kertomaan vitsejä pormestarin toimistolle, mutta uutisesta selvisi, että kyse onkin poliittisen erityisavustajan pestistä. Joskus käy näin, että tietoa tuleekin vielä lisää, kun malttaa lukea varsinaisen jutun.

Eri puolilla käydyistä some-keskusteluista ymmärsin, että otsikko oli monella eri tavalla väärin. Hesaria syytettiin halpamaisesta klikkijournalismista, alentuvasta suhtautumisesta naisiin ja koomikoiden vähättelystä.

”Backlund on Hankenin käynyt kehitysjohtaja, mutta hei, vitut siitä. @hsfi @lottabacklund”, luin Kaarina Hazardin Twitter-syötteestä.

Backlundilla on tosiaan stand up -komiikan lisäksi työtaustaa tv-toimittajana, Kokoomuksen vuoden 2007 eduskuntavaaliehdokkaana ja viime vuodet Warner Bros -televisiotuotantoyhtiön Suomen kehitysjohtajana. Tämä kerrottiin uutisessa mutta ei otsikossa.