Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Kansa raivosi – toimittaja kertoo

Pasi Kivioja
Blogit Mediaansekaantuja 31.10.2015 14:39
Yleisradion toimittajan Jessikka Aron Facebookissa julkaisema kertomus häneen kohdistuneesta nettivainosta ja trollaamisesta havahdutti monen kollegan ja lukijan siihen, millaista toimittajien painostus voi pahimmillaan olla nykypäivän Suomessa. Aro teki vuosi sitten juttusarjaa suomalaisiin vaikutt...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu

Kyllä Suomessakin on järjestelmällisesti uhkailtu, käyty käsiksi ja diskreditoitu toimittajia. Touhuun eivät toimittajat yleensä uskoneet. Syy oli selvä. Sen takana ja mukana olivat mm. Presidentin kanslia, Sisä-, Ulko- ja Puolustusministeriöt. Motiivi oli yksinkertaisen selvä: jos toimittaja tiesi liikaa, hänet oli vaiennettava, mieluimmin ennen tiedon muuttumista julkiseksi keskusteluksi.

Esimerkkejä:

Päijänteen suurimman saaren asukkaat maksoivat kerran suositellun lahjuksen saadakseen tarvitsemansa sillan. Uusi Suomi julkaisi ”siihen viittaavan jutun.” Rahan saaja olisi antanut sen puoluetoimistolle. Pienen ruskean kuoren sijasta sieltä kuvattiin rahan tuloa matkalaukussa, tuntemattomasta lähteestä. Tiedon lähde kuoli onnettomudessa ennen rahan lähteen selviämistä. Se näytti myöhemmin tuottaneen jopa lehtimiesliitolta vaateen NL:n suhteiden suopeasta käsittelystä – siis velvollisuutena.

Kun toimittaja oli kerran saanut aiheen epäillä, häntä voitiin itseään uhata mm. auto-onnettomuuksilla. Suomessa Ruotsalaisen järven rannan soratielle järjestettiin muistutus yrityksestä Italiassa. Samat miehet, sama auto, plus kerä piikkilankaa poikki tien. Muitta se oli vain mainoskuvaus itäiselle automerkille. Kuvaajaa odoteltiin.

Vastaavasti pieksämis- tai kidnappausyritys Pirkkalan pitkällä lenkkipolulla olikin ”tapaaminen NL:n agentien kanssa,” Kepun johtaman Supon mukaan. Sen pomo, ent. puolustusministeri, jopa ilmestyi agenttiensa kanssa kadulle vastaavia tulkintoja vahvistamaan. Ja ministerit väänsivät naamojaan julkisesti – kaduilla ja mm. USA:n lähetystön kutsuilla.

Mutta selvähän se oli silloin, kuten kai tänäänkin, että viranomaisten tulkinnat menevät faktojen edelle, etenkin Ylessä ja suurissa medioissa. Niinhän sen on oltava. Valtio kun voisi kadota, jos tosiasiat tunnustettaisiin.