Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Kaiken takana on pian Perttu Pitkänen

Blogit Mediaansekaantuja 20.2.2014 20:22
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Ilta-Sanomat uutisoi tiistaina, että tekijänoikeusjärjestöt, tv-yhtiöt ja suuret operaattorit ovat päässeet sovintoon ehdoista, joilla operaattorit saavat tarjota asiakkailleen tv-ohjelmien tallennusta verkkopalveluna. Toimittaja Perttu Pitkäsen kirjoittamassa uutisessa kerrottiin, että ”Nettitallennuksen sovintoehdotuksesta kirjoitti ensimmäisenä Digitoday-verkkolehti”.

Digitodayn uutinen aiheesta oli julkaistu viime lauantaina, kolme päivää aiemmin kuin Ilta-Sanomissa. Digitodayn uutisen oli kirjoittanut Perttu Pitkänen. Hän siis kirjoitti samasta aiheesta kaksi uutista, joista jälkimmäisessä antoi tunnustusta tekemälleen ensimmäiselle uutiselle.

Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, on mainittava, että Pitkänen on itse asiassa Taloussanomien toimittaja.

Konsernisynergioita tunteville journalisteille tässä ei liene mitään ihmeellistä, mutta muita sivistettäköön, että verkkolehti Digitoday on osa Taloussanomia, joka puolestaan kuuluu Ilta-Sanomien organisaatioon. Kaikkia kolmea lehteä hallitsee vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja.

Nyt ollaan aika lähellä ikiliikkujan keksimistä. Median keskittyessä ja toimittajien määrän vähentyessä voi käydä pian niin, että sama Perttu Pitkänen kirjoittaa kaikki uutiset eri välineisiin. Samalla ratkeaa alan ikuinen nillitysongelma, kuka oikeastaan uutisoi asiasta ensimmäisenä. Se oli tietenkin Perttu Pitkänen.

Digitodayn, Taloussanomien ja Ilta-Sanomien toimittaja Perttu Pitkänen, miten päädyit kirjoittamaan uuden jutun aiemmin kirjoittamastasi uutisesta?

”Effi julkaisi aiheeseen liittyvän kannanoton, joten asia tavallaan jatkui ja kehittyi. Ilta-Sanomissa ei kuitenkaan vielä ollut ollut juttua uudesta tv:n nettitallennukseen liittyvästä sopimuksesta. Arvelin, etteivät Ilta-Sanomien lukijat välttämättä ole lukeneet Digitodayta, joten aloitin uuden jutun sitten sopimuksesta, en Effin reaktiosta. IS:n juttuun laitoin linkin Digitodayhin sen takia, että alkuperäisessä jutussa oli muun muassa osapuolten kommentit ja muuta taustaa, mikä IS:n referaatista puuttui.”

Miltä tuntui lainata itseään?

”Heh. Melko helppoa, sillä itsensä referoiminen onnistui ulkomuistista.”

Mistä aiheutui kolmen päivän viive juttujen välissä? Havahtuiko IS:n Perttu Pitkänen vasta viikonlopun jälkeen siihen, että Digitodayn Perttu Pitkänen oli kirjoittanut kiinnostavasta aiheesta?

IS:n Perttu Pitkänen huomasi tiistaina Effin kommentin, joka liittyi Digitodayn Perttu Pitkäsen juttuun. Jos jupakka asiasta jatkuu, niin nyt sen tämäkin vaihe löytyy myös IS:n juttuarkistosta.”

Pitkäsen uurastuksen havaitsi ensimmäisenä nettilegenda Kari Haakana Facebook-statuksessaan.