JSN:n uusi linjaus - nytkö loppuu lottovoittajien haastatteleminen?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Ennen kuin kukaan vetää herneitä, vastaan itse otsikon kysymykseen: ei lopu, jos toimitus haastattelee voittajia itse. Luethan eteenpäin.

Teimme eilen Julkisen sanan neuvostossa ratkaisun, joka linjaa tiedotteiden käyttötapaa toimituksellisilla palstoilla. Neuvosto antoi Iltalehdelle langettavan päätöksen piilomainonnasta ja journalistisen päätösvallan luovuttamisesta toimituksen ulkopuolelle.

Iltalehti kertoi jutuissaan Veikkaus Oy:n erilaisten pelien voitoista ja voittajista. Jutut perustuivat Veikkauksen tiedotteisiin, joissa voittajat esiintyivät nimettöminä. Lehti ei ollut itse haastatellut heitä.

IL:n uutiset, joita kantelu koski, voi lukea täältä, täältä ja täältä. Veikkaus itse julkaisee ”Voittajauutisia” myös verkkosivuillaan.

IL:n ensimmäisestä uutisesta ei käy ilmi, että teksti on peräisin Veikkauksen tiedotteesta, jossa anonyymia voittajaa on haastateltu. Toisessa uutisessa mainitaan yhdessä kohtaa Veikkauksen tiedote. Kolmannen uutisen ingressistä, jutun kärjestä ja ensimmäisestä sitaatista käy selville alkuperäinen lähde. Itse pidin ongelmallisimpana tuota ensimmäistä uutista, jossa lukijalle ei kerrota edes lähdettä, mutta neuvosto näki asiassa laajemman ongelman.