JSN: Terrorismin uhrien kuvan sai julkaista

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Tämä on jatko-osa maaliskuussa 2016 julkaisemalleni blogikirjoitukselle Tässä on terrorismin uhri – katso kuva! Pohdin tuolloin uutistoimisto AP:n kuvaa, jossa oli kaksi Brysselin lentokentän itsemurhaiskun uhria hieman räjähdyksen jälkeen. Lukuisat tiedotusvälineet Suomessa ja maailmalla julkaisivat kuvan sokkitilassa olevista uhreista.

Arvelin omassa kirjoituksessani, että suomalaisista uhreista tuskin julkaistaisiin kotimaisessa mediassa tällaisia kuvia. Kirjoitin: ”Kun maantieteellinen etäisyys uutisten kohteisiin kasvaa, eettiset periaatteet joskus joustavat. Tästä ei ole kuitenkaan Journalistin ohjeissa mitään poikkeusmainintaa, joten saman suojan pitäisi periaatteessa päteä myös ulkomaisiin uhreihin suomalaisessa mediassa”.

Totesin myös, ettei sotaa ja terrorismia voida esittää tiedostusvälineissä täysin kliinisinä tapahtumina. Uhrikuvilla voi olla valtava yhteiskunnallinen merkitys, kuten oli esimerkiksi Vietnamin sodasta kertoneella kuuluisalla kuvalla.

Journalistin ohjeita ja yhteiskunnallista merkittävyyttä päästiin heti puntaroimaan, sillä joku teki Helsingin Sanomien julkaisemasta kuvasta saman tien kantelun Julkisen sanan neuvostolle.

JSN käsitteli asiaa eilisessä kokouksessaan. En itse osallistunut päätöksentekoon enkä kuvasta käytyyn keskusteluun, mutta koska otin kuvan täällä blogissani alun alkaen puheeksi, niin kerrotaanpa myös lopputulos: JSN katsoi, ettei HS ollut rikkonut kuvan julkaisussa hyvää lehtimiestapaa ja antoi lehdelle vapauttavan päätöksen.