Journalismi on kilpailulaji
Viime postauksessani valitsin vuoden 2013 parhaat journalistiset jutut. Ensimmäinen kriteerini oli, että jutun pitää olla verkossa, muuten sitä ei ole olemassa. Valikoimani oli rajallinen, sillä monet hyvät sanoma- ja aikakauslehtijutut ilmestyvät vielä vuonna 2014 ainoastaan paperille painettuina.
Onnekseni ne eivät ole verkossa, sillä muuten olisin ollut pulassa juttumäärän kanssa. Olin vuosina 2009-2012 mukana Sanomalehtien Liiton vuosittaisen Paras juttu -kilpailun tuomaristossa. Siinä savotassa riitti huhkittavaa: tuomaristo sai arvioitavakseen satoja juttuja eri puolilta Suomea, isoista ja pienistä sanomalehdistä.
Niin laajasta otoksesta sai varsin kattavan kuvan siitä, millainen on suomalaisen sanomalehtijournalismin taso. Kilpailun tuomariston näkökulmasta kärki on aika kapea, ja sen taakse sijoittuu valtava massa ”ihan ok” -tyyppistä journalismia, joka ei yllätä eikä ravistele yhteiskunnan rakenteita tai herätä lukijassaan sen kummempia reaktioita. Niilläkin jutuilla on varmasti paikkansa lukijoiden arjessa, mutta kilpailuissa niillä ei pärjätä.
Huippujuttuja jäi kisassa käteen joka vuosi kourallinen. Ajattomien feature-juttujen sarjassa jyräävät vuodesta toiseen ne lehdet, jotka keräävät osaavimmat kirjoittajat ja joilla on antaa aikaa jutuntekoon. Siinä kaksi asiaa, joita lehtitalojen ei kannata unohtaa median murroksessakaan, jos ne haluavat erottautua massasta: tekijöiden osaamisesta huolehtiminen sekä riittävä aika tiedonhankintaan, kirjoittamiseen ja editoimiseen.
Erilaisia journalistia palkintoja jaetaan useita ympäri vuoden. Sanomalehtien Liitto järjestää Vuoden parhaat -kilpailun lisäksi omat mittelönsä paikallis– ja kaupunkilehdille. Aikakausmedian vastaava Edit-kilpailu palkitsee aikakauslehtien lisäksi tekijöitä. Parhaillaan käynnissä on myös Bonnierin Suuri journalistipalkinto -kilpailu, jossa on palkittu vuoden juttu, vuoden journalistinen teko, vuoden journalisti ja yleisön suosikki. Suomen Kuvalehti jakaa loppuvuodesta journalistipalkintonsa, ja Tutkivan journalismin yhdistyksellä on Lumilapio-palkintonsa. Suomalaiset lehdet pärjäävät myös hyvin vuosittaisessa Society for News Designin pohjoismaisessa ulkoasukilpailussa (SNDS). Tämäkin kisa on parhaillaan käynnissä.