Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Journalismi on kilpailulaji

Blogit Mediaansekaantuja 6.1.2014 16:40
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja - avatar
Kirjoittaja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Viime postauksessani valitsin vuoden 2013 parhaat journalistiset jutut. Ensimmäinen kriteerini oli, että jutun pitää olla verkossa, muuten sitä ei ole olemassa. Valikoimani oli rajallinen, sillä monet hyvät sanoma- ja aikakauslehtijutut ilmestyvät vielä vuonna 2014 ainoastaan paperille painettuina.

Onnekseni ne eivät ole verkossa, sillä muuten olisin ollut pulassa juttumäärän kanssa. Olin vuosina 2009-2012 mukana Sanomalehtien Liiton vuosittaisen Paras juttu -kilpailun tuomaristossa. Siinä savotassa riitti huhkittavaa: tuomaristo sai arvioitavakseen satoja juttuja eri puolilta Suomea, isoista ja pienistä sanomalehdistä.

Niin laajasta otoksesta sai varsin kattavan kuvan siitä, millainen on suomalaisen sanomalehtijournalismin taso. Kilpailun tuomariston näkökulmasta kärki on aika kapea, ja sen taakse sijoittuu valtava massa "ihan ok" -tyyppistä journalismia, joka ei yllätä eikä ravistele yhteiskunnan rakenteita tai herätä lukijassaan sen kummempia reaktioita. Niilläkin jutuilla on varmasti paikkansa lukijoiden arjessa, mutta kilpailuissa niillä ei pärjätä.