Itsemurha on medialle yhä arka aihe - some kuitenkin muuttaa käytäntöjä

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Maailmalla on vietetty tänään kansainvälistä itsemurhien estämisen päivää. Oman käden kautta kuoleminen on vaikea aihe – jopa tabu – suomalaiselle medialle. Kotimainen media välttelee itsemurhan mainitsemista esimerkiksi silloin, kun ihminen on jättäytynyt tahallaan junan alle.

Kirjoitin median vaikeasta suhteesta itsemurhaan minun ja Peter Janssonin kirjassa Tilanne päällä! Suuria uutisia ja arkoja aiheita lehtikuvaajan silmin, joka ilmestyi viime syksynä. STT:n päätoimittaja Minna Holopainen kertoo kirjassa, että itsemurhan tehneiden omaiset jäävät usein ilman vertaistukea ja yksin traumojensa kanssa, koska media varoo itsemurhien uutisointia.

Holopaisen arvion mukaan itsemurhien uutisointikäytännössä on kuitenkin tapahtunut lievää muutosta viime vuosina. Vanha linja on ollut se, ettei itsemurhia uutisoida, koska on näyttöä siitä, että uutisointi lisää itsemurhia. Nykyisin päädytään kuitenkin entistä useammin uutisoimaan itsemurhista joissakin tapauksissa.

”Tähän vaikuttaa sosiaalinen media, jossa ne tulevat kuitenkin julki. Olisi aika keinotekoista, jos ihmisten tiedontarpeeseen tarkoitetut ammattimediat eivät kertoisi syytä – varsinkin, jos tapaus on jo saanut suurta huomiota. Emme ole enää portinvartijoita. Joudumme kuitenkin aina miettimään uutisoinnin vaikutuksia”, Holopainen sanoo kirjassa.

Sattumoisin juuri tällä viikolla media uutisoi Facebookista nuorten suosimaan Tiktokiin levinneestä videosta, jossa mies ampuu itseään haulikolla päähän. Tiktokilla oli vaikeuksia saada viraalisti levinnyttä videota poistettua.