Itseään kuristava lapsimissi kritisoi mediaa

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Kävin katsomassa kanadalaisen Jonathan Hobinin yhteiskunta- ja mediakriittisen valokuvanäyttelyn Lastenhuoneessa (In the Playroom, 2007–2010), joka avautui tänään Suomen valokuvataiteen museossa Helsingissä. Helsingin Sanomien Nyt-liitekin esitteli Hobinin kuvia, jotka ovat saaneet Yhdysvalloissa aikaan kovan metakan. Hobin kertoi Huffington Postin haastattelussa saaneensa tappouhkauksia, ja häntä on syytetty lasten ahdistelijaksi. Joku tai jotkut ovat jäljittäneet häntä ja soitelleet hänen kotiinsa.

Hobin esittelee yhdeksässä esillä olevassa työssä lapsia leikeissään. Kaksi poikaa leikkii WTC:n terrori-iskua palikoista rakennetuilla kaksoistorneilla, pikku lapsimissi kuristaa itseään sukkahousuilla, yhdessä kuvassa kidutetaan kaapuun puettua Abu Ghraibin vankia ja toisella poikakaksikolla on menossa Osama bin Ladenin ampuminen.

Kuulostaa karulta, ja onhan näissä ketsuppiverellä lavastetuissa kuvissa jotain ällöttävää. Toisaalta normaalit lapset leikkivät samanlaisia leikkejä uutisissa näkemillään tapahtumilla, ja usein leikit simuloivat väkivaltaa ja aseiden käyttöä. Jokainen aikuinen, joka on nähnyt televisiossa matkustajakoneiden iskeytyvän pilvenpiirtäjiin ja ihmisten hyppäävän torneista alas, on purkanut traumaansa puhumalla siitä muille. Lapset käsittelevät asiaa ajamalla lelulentokoneella päin palikkatornia.

Hobin kritisoi median lisäksi lapsuuden romantisoimista. Hänen sanomansa on, että täysin viatonta ja puhdasta lapsuutta ei ole koskaan ollutkaan. Uskaliaampi tulkintani kuvista on, että myös tappajat, kiduttajat ja hullut johtajat ovat olleet joskus sotaleikkejä leikkineitä lapsia, joilla leikit jatkuvat aikuisenakin mutta vain järeämmillä työkaluilla.

Amerikkalaisten raivostumisen kuvista ymmärtää, sillä ne iskevät terroristien kaappaamien lentokoneiden tavoin suoraan yhdysvaltalaisen yhteiskunnan arimpiin kipupisteisiin: 9/11-tapahtumiin, maailmanpoliisin omaan kyseenalaiseen toimintaan terroristijahdissa, kieroutuneeseen ulkonäköajatteluun ja esimerkiksi epäoikeudenmukaiseen tulonjakoon. Erityisen häiritsevä on kuva itseään kuristavasta lapsimissistä.