Ilmaislehdet voi yhä kieltää, vaikka muuta väitetään

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Ainakin MTV ja Iltalehti ovat levittäneet tietoa, jonka mukaan kuluttajalla ei olisi enää oikeutta kieltäytyä ilmaisjakelulehdistä. Asia on ehtinyt raivostuttaa kuluttajia, jotka ovat aiemmin torjuneet ilmaisjakelun ”Ei mainoksia” -tarroilla.

Älkää hätääntykö! Ilmaisjakelulehdet voi yhä kieltää, kertoo Sanomalehtien Liitto tiedotteessaan.

Liiton mukaan kuluttaja voi ilmaista tahtonsa seuraavin tavoin:

  1. Ei mitään tarralappusta ovenpielessä tai postilaatikossa: sisään kannetaan kaikki jaettava.
  2. ”Ei mainoksia” tai ”Lehdet kyllä, ei mainoksia”: kuluttaja saa pelkät maksuttomat journalistiset lehdet.
  3. ”Ei ilmaisjakelua” -ilmoitus: estää kaiken muun ilmaisjakelun paitsi viranomaisten tiedotteet – siis myöskään ilmaisjakelulehdet eivät tule luukusta sisään.

Muutoksen taustalla on se, että kun Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) selvitti niin sanottua osoitteetonta jakelua, Suomen Asiakkuusmarkkinointiliitto, Posti ja Suomen Suoramainonta ilmoittivat lopettavansa keskenään sopimiensa osoitteettoman jakelun pelisääntöjen noudattamisen. Ne tekevät vastedes osoitteetonta jakelua koskevat päätökset itsenäisesti. KKV:n tiedotteen mukaan kotitalouksilla on edelleen kuluttajansuojalain nojalla oikeus kieltäytyä osoitteettomasti jaettavista mainoksista, mutta Postilla ja Suomen Suoramainonnalla on mahdollisuus jaella toimituksellisia ilmaisjakelulehtiä myös mainoskieltotalouksiin.