Ilkka-Pohjalainen on lehden nimeksi helppo ja halpa kompromissi

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

SYKSYN kiinnostavin mediatapahtuma on maakuntalehtien Ilkan ja Pohjalaisen yhdistyminen sekä tämän uuden hybridilehden nimi ja sen uuden päätoimittajan nimi, jotka julkistettiin suorassa live-striimissä tänä aamuna.

Julkistukseen liittyneet ennakkojännitys ja spekulaatiot nimistä käänsivät huomion pois huonoista uutisista eli raskaista yt-neuvotteluista, joiden seurauksena 26 työntekijää irtisanottiin ja molempien lehtien päätoimittajat luopuivat tehtävistään.

Yhdistelmälehden nimi Ilkka-Pohjalainen on helppo ja halpa kompromissi, josta ei hengi mielikuvitus eikä uudistumiskyky. Halpa se on siinä mielessä, ettei tarvitse maksaa kokonaan uuden nimen brändäämisestä. Nimestä huokuu kyllä halu säilyttää kaksi taipumatonta maakuntaidentiteettiä ketään suututtamatta, mutta vaikka nimi on helppo, lehdellä itsellään eivät ole helpot ajat edessään.

Päätoimittajaksi valittu Markku Mantila on tähän rooliin passeli valinta, jolle sekä Ilkka että Pohjalainen ovat ennestään tuttuja. Mantila aloitti toimittajanuransa Ilkassa vuonna 1985. Hän toimi Pohjalaisen päätoimittajana 2002-2009.

Mantila on työskennellyt myös Kalevan päätoimittajana ja valtioneuvoston viestintäjohtajana. Uuteen tehtäväänsä hän siirtyy Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksesta.