HS julkaisee Kauhajoki-lehden juttuja, mutta kumman lehden päätoimittaja vastaa sisällöstä?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Mediapiireissä on viime aikoina ihmetelty, miksi Helsingin Sanomat julkaisee toisen lehden sisältöä mutta ei ota siitä päätoimittajavastuuta.

Hesarilla on pilottikokeilu Kauhajoki-paikallislehden kanssa. Kauhajoki-lehden tuottamaa sisältöä julkaistaan HS:ssa. Kauhajoki-lehden mukaan sen aloitteesta syntyneessä kokeilussa halutaan selvittää, miten paikallislehti voisi julkaista sisältöjään digitaalisesti ja saada digitaalisia tilaajia hyödyntäen kaupallista digitaalista alustaa. HS.fi:n julkaisemat jutut on kohdennettu lounaisen Etelä-Pohjanmaan, Seinäjoen ja ruotsinkielisen rannikon lukijoille.

Kummastusta on herättänyt Kauhajoki-lehden tuottaman jutun perässä HS:ssa ollut maininta, jonka mukaan sisällöstä vastaakin Kauhajoki-lehden päätoimittaja. Lain mukaan julkaisun vastaava toimittaja eli HS:n tapauksessa vastaava päätoimittaja on oikeudellisessa vastuussa julkaisunsa kaikesta sisällöstä. Journalismin itsesäätelyn puolella vastaava päätoimittaja on se, joka vastaa julkaisustaan tehtyihin kanteluihin Julkisen sanan neuvostolle.

Kysyin asiasta HS:n vastaavalta päätoimittajalta Kaius Niemeltä: eikö HS:n vastaava päätoimittaja vastaa juridisesti ja eettisesti kaikesta HS:n sivuilla julkaistusta sisällöstä?

Loppukaneetti HS:n julkaiseman urheilu-uutisen perässä.