Finanssiala rajoittaisi median valvontakykyä

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Media-alan toimijat odottavat parhaillaan henkeään pidätellen, miten elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) kommentoi esitystä pörssiyhtiöiden osakeomistusten piilottamisesta uuteen hallintarekisteriin. Hankkeella on kapulakielinen nimi Arvopaperien säilytysmallien laajentumisen ja yhdentyvien markkinarakenteiden toteuttamisen arviointi sekä arvopaperikeskusasetuksen täytäntöönpanon valmistelu, joka pitää sisällään yhteiskunnan avoimuutta ja median valvontakykyä heikentävän ehdotuksen.

Hanketta ajava finanssiala haluaa kytkeä arvopaperien hallintajärjestelmät osaksi eurooppalaisia markkinoita ja avata nykyisen osakesäilytysten monopolin kilpailulle. Valtiovarainministeriön asettama työryhmä on ehdottanut, että nykyisin reaaliajassa saatavilla olevat suomalaisten pörssiyhtiöiden omistajatiedot vietäisiin neljä kertaa vuodessa päivittyvään hallintarekisteriin. Rekisteriin päivitettäisiin tiedot vain suurimmista omistuksista. Samanlainen systeemi on käytössä Ruotsissa.

Journalistijärjestöt ja Viestinnän Keskusliitto ovat lausunnoissaan ilmaisseet vastustavansa työryhmän esitystä, joka heikentäisi omistajatietojen julkisuutta ja vallankäyttäjien valvontaa. Suomen läpinäkyvä systeemi on ollut eurooppalaisittain poikkeus, ja se poikkeus halutaan nyt harmonisoinnin nimissä poistaa. Tutkivan journalismin yhdistys ja muut toimittajayhdistykset paheksuvat asian tarkoitushakuista valmistelua. VM:n työryhmässä on ollut vain finanssipuolen ja valtionhallinnon edustajia.

”Hallintarekisteröinnin laajentaminen koskemaan suomalaisia sijoittajia on ollut pitkään ministeriön toivelistalla ja tällä kertaa hanketta edistetään EU:n arvopaperikeskusasetuksen varjolla. Todellisuudessa asetus ei edellytä hallintarekisteröinnin avaamista, vaan Suomella on mahdollisuus säilyttää omat kansalliset vaatimuksensa”, toimittajayhdistysten yhteisessä lausunnossa todetaan.

Luin läpi lausuntoja, joita oli pyydetty poikkeuksellisen laajalta joukolta yhteiskunnallisia toimijoita. Uuden hallintarekisterin kannalla ovat muun muassa Finanssialan keskusliitto, Helsingin pörssi, Suomen Pankki, Pörssisäätiö, Työeläkevakuuttajat Tela ry, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Keskuskauppakamari menee lausunnossaan jopa niin pitkälle, että ehdottaa osakeomistusten julkisuudesta luopumista kokonaan: