Fanfaareja - he ovat median hymytoimittajat!

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Ennen juhannusta etsin blogissani median hymytoimittajaa. Vastauksia tuli paljon – kiitos niistä – ja nyt on aika julistaa voittaja.

Hymytoimittajahaun pontimena toimi HS:n Marko Junkkarin juttu, jossa lehti pyysi riitaisaa eduskuntaa valitsemaan joukostaan ”hymyedustajan”. Sellainen ”reipas, rehti, iloinen ja avulias” kansanedustaja, ikään kuin koulun hymytyttö tai -poika. Eniten ääniä sai sdp:n Katja Taimela.

Tästä tuli mieleen, että kuka olisi hymyedustajan vastine mediamaailmassa? Rehti, reipas, iloinen ja avulias hymytoimittaja? Kuulostaa aivan kauhealta, koska eihän kukaan toimittaja halua tulla tunnetuksi sellainena vaan kriittisenä ja ärhäkkänä epäkohtien paljastajana, joka ei auktoriteetteja kumartele.

Mutta miksei journalisti voisi kriittisyytensä lisäksi hohkaa myönteistä asennetta ja tulla toimeen juttujensa kohteiden kanssa? Eikö voisi olla juttukeikoilla ja kotitoimituksessa ystävällinen ja avulias kollegoilleen tiukasta uutiskilpailusta huolimatta? Miksi pitäisi olla aina kuin perseeseen ammuttu karhu?

Pyysin ehdotuksia Twitterissä, Facebookissa ja sähköpostitse. Ehdotuksia tuli nelisenkymmentä, ja ne jakautuivat varsin laajalti. Joukosta erottui kuitenkin kolmen kärki, joista jokainen sai neljä ääntä. Näin ollen myönnän hymytoimittajan kunniamaininnan kolmelle myönteistä energiaa säteilevälle journalistille.