Facebook julkaisi aiemmin salaiset poistoperiaatteensa - näin palvelu suhtautuu uhkauksiin, valeuutisiin ja nänneihin

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Yhteisöpalvelu Facebook on viimeinkin taipunut julkaisemaan periaatteensa, joiden mukaan se poistaa tai jättää näkyville käyttäjien ilmiantamaa tai itse havaitsemaansa epäsopivaa sisältöä. Tähän asti zuckerbergiläisen sensuurin syvempää logiikkaa on voitu vain arvailla, kun esimerkiksi kuuluisa valokuva Vietnamin sodan napalmitytöstä poistettiin mutta monenkarvaiset vihapuhesisällöt ovat saaneet jäädä palveluun kaikkien luettaviksi.

Vuosi sitten brittiläinen The Guardian -lehti julkaisi haltuunsa saamia Facebookin sisäisiä ohjeistuksia, joista osa oli kuitenkin jo vanhentuneita, eikä Facebook itse varmentanut manuaalien sisältöä. Nyt Facebook on julkaissut sivuillaan varsin seikkaperäiset linjaukset, joihin kannattaa tutustua, jos askarruttaa esimerkiksi se, millaista väkivaltaa tai rikollisuutta yhteisönormeissa ei hyväksytä, millaisen alastomuuden esittäminen on sallittua, miten Facebook määrittelee kielletyn vihapuheen tai miten yhtiö suhtautuu valeuutisten levittämiseen.

Otan muutaman poiminnan:

  • Facebook yrittää tehdä eron esimerkiksi erimielisyydestä johtuvien vaarattomien tunteenpurkausten ja todellisen fyysisen riskin aiheuttamien tappouhkausten välille. Väkivaltauhkauksia vastaan erityisessä suojeluksessa ovat uhkauksille alttiit ryhmät, kuten valtion päämiehet, todistajat, luottamuksellisen tiedon antajat, aktivistit ja journalistit.
  • Häirintää ei hyväksytä, mutta häirintään huomiota kiinnittävien päivitysten jakaminen on sallittua. Kiellettyä häirintää ovat esimerkiksi jatkuva yhteydenottaminen henkilöihin, jotka ovat selvästi ilmaisseet, että eivät halua olla tekemisissä, henkilöihin kohdistuvaa kiroilua sisältävien viestien lähettäminen tai väkivaltaisten tapahtumien kohteeksi joutuneiden kokemusten kiistäminen valheellisena heille tai heidän perheenjäsenilleen lähetetyissä viesteissä.
  • Valeuutisia vastaan Facebook yrittää käydä muun muassa koneoppimisen keinoin, käyttämällä ulkopuolisia faktantarkastajia sekä yhteistyöllä akateemisen yhteisön ja muiden organisaatioiden kanssa. Koska Facebookin mukaan valeuutisten, satiirin ja mielipiteiden välillä on vain veteen piirretty viiva, valeuutisia ei poisteta vaan niiden näkyvyyttä uutissyötteessä rajoitetaan merkittävästi.
  • Facebook sanoo rajoittavansa kuvia naisten nänneistä, mutta sallivansa julkaisun, jos tällaiset kuvat liittyvät esimerkiksi mielenosoituksiin, imetykseen, rinnanpoistoleikkauksen arpien esittelyyn, maalauksiin, veistoksiin ja muihin taideteoksiin.

Poistopäätöksiä tekevät moderaattorit pysyvät edelleen anonyymeinä. Techcrunch-uutissivuston mukaan Facebookilla on nyt 7 500 sisällönarvioijaa, mikä on 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Uudet sisältölinjaukset käännetään 40 kielelle.