Etiikkapäällikkö uudistaa Ylen käytäntöjä

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Yleisradiossa aloitti tänään 1.10. uusi journalististen standardien ja etiikan päällikkö. Tehtävää hoitaa televisiopäällikkö Riitta Pihlajamäki. Jylhän tittelin journalistiset standardit tarkoittanevat toimituksen toimintatavoille asetettuja laatuvaatimuksia, etiikka taas sitä, että esimerkiksi tietojen hankinnassa ja julkaisemissa noudatetaan alan pelisääntöjä eli Journalistin ohjeita ja Ylen omia sisäisiä ohjeita.

Uudella toimenkuvalla on hyvä ajoitus, sillä varsinkin Ylen verkkojournalismi on saanut viime aikoina pyyhkeitä. Lisäksi Ylelle on vaadittu ulkopuolista valvontaelintä brittiläistä BBC:tä valvovan BBC Trustin tyyliin.

Kysyin Pihlajamäeltä, liittyykö hänen uusi tehtävänsä viimeaikaiseen keskusteluun, jota on käyty Ylen journalismista. Pihlajamäki vastasi, että hänen pitkän kokemuksensa mukaan Ylen journalistista laatua koskeva keskustelu on aina ollut vilkasta.

”Siirtyminen veropohjaiseen rahoitukseen on vielä lisännyt meihin kohdistuneita vaatimuksia. Muutokset mediamaailmassa, kiihtyvä vauhti ja koveneva kilpailu lisäävät tarvetta satsata lisää laatuun ja journalismin läpinäkyvyyteen. Sama havainto on tehty niin BBC:ssä, SVT:ssä kuin DR:ssäkin”, Pihlajamäki sanoi.

Pihlajamäki arvioi, että yleisradiolaiset tuntevat hyvin oman eettisen ohjeistuksensa ja Journalistin ohjeet.