Elokuvakriitikko hämmästelee tähtiä, joita ei antanut - tekikö elokuvayhtiö Hesarille "spedet"?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Elämäkertaelokuva Helenen koko sivun ilmoitus Helsingin Sanomien etusivulla on herättänyt tänään huomiota mediapiireissä. Mainoksessa on iso määrä lainauksia elokuvakriitikoiden arvioista ja heidän antamistaan tähdistä elokuvalle. Taidemaalari Helene Schjerfbeckista kertovan elokuvan on ohjannut Antti J. Jokinen ja käsikirjoittanut Marko Leino.

HS 18.1.2020

Mainoksesta voi syntyä mielikuva, että elokuvalle on sadellut kriitikoilta pelkästään neljää ja viittä tähteä, mutta esimerkiksi HS:n oma kriitikko Juho Typpö antoi Helenelle vain kaksi tähteä. Typön arviota ei ole noteerattu mainoksessa lainkaan.

”Kahden tähden Typpö” arvioi elokuvan jähmeäksi, puisevaksi ja juhlalliseksi muotokuvaksi suomalaisesta taiteilijasuuruudesta.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että mainoksessa on kyse elokuvantekijöiden nokkelasta ”kostosta” HS:n tylystä arvostelusta. Olisiko tässä siten hieman Speden henkeä mukana? Viihdetaiteilija Pertti ”Spede” Pasasella oli tapana pilkata ja jopa uhkailla elokuviensa kriitikoita maksetuilla ilmoituksilla Helsingin Sanomissa.