Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Cheek suuttui STT:lle – Jare, lue tästä, miten embargo toimii

Blogit Mediaansekaantuja 4.10.2016 15:36
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Cheek eli Jare Tiihonen on harmistunut STT:lle kirjansa embargon rikkomisesta. Kirjan kustantajan asettama embargo on torstaina 6.10., mutta STT julkaisi kirjasta otteita jo maanantaina 3.10.

”Jo on aikoihin eletty, että STT rikkoi kirjan julkistamissopimusta ja referoi luvatta Musta Lammas -kirjaa kolme päivää ennen sovittua”, Cheek twiittasi STT:n jutun ilmestymisen jälkeen. Lue STT:n juttu Turun Sanomista.

STT vastasi Cheekin twiittiin: ”STT toimii tässäkin työohjeidensa mukaisesti: jos tiedot on julkaistu muualla, myös STT luopuu embargosta.”

Jare tähän että: ”Olen oppinut elämässä, että tehdyistä sopimuksista pidetään kiinni ja niitä kunnioitetaan. Muut eivät ole rikkoneet sopimusta.”

STT rikkoi kirjan embargon, koska Helsingin Sanomien Kuukausiliite julkaisi tietoja kirjan sisällöstä jo lauantaina 1.10. Kun Ylen toimittaja Salla Vuorikoski kysyi Twitterissä, miksi Cheek itse rikkoi embargon HS:n kanssa, artisti vastasi, että HS:n kanssa sopimus oli lauantaille ja että HS:n juttua on toki luvallista referoida mutta kirja on ”vapaa” vasta torstaina 6.10.

Näinhän embargo ei tietenkään toimi. Tämän olisi voinut joku Otavan kustantamossa kertoa myös Jarelle, ellei Otavassakin ole ymmärretty embargon käsite ihan väärin.

STT:n uutispäätoimittaja Minna Holopainen totesi Facebookissa, että toimitukset päättävät itse ja vain itse, mitä julkaisevat ja milloin.

”Jos jokin media saa julkaista tiedot ennen muita, perusteet embargoon katoavat sen siliän tien. Tietenkin. Yleisöllähän on silloin mahdollisuus lukea samat tiedot muualta, eikä ole mitään mieltä odotuttaa oman jutun lukijoita”, Holopainen kirjoitti.

”Kirjankustantajille ja suurten tähtien pr-väelle pelisääntöjen luulisi olevan enemmän kuin tutut. Jo pitkältä ajalta. Ne eivät nimittäin ole muuttuneet miksikään.”

Suosittelen Cheekille lukemiseksi pari vuotta sitten kirjoittamaani blogipostausta Hätätilanteessa riko embargo, jossa embargon periaate on väännetty rautalangasta. Myös STT:n selostus embargosta kannattaa lukea.

Mediaansekaantujaa julkaiseva Suomen Kuvalehti kuuluu samaan konserniin kuin JHT – Musta Lammas -kirjan kustantaja Otava.