Botit ja trollit vääristävät seuraajamäärää - Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston Twitter-seuraajista suuri osa on höttöistä porukkaa

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Twitter poisti presidenttiehdokas Pekka Haavistolta 1 700 seuraajaa, uutisoi Yle eilen. Ylen mukaan seuraajien määrässä tapahtui tällä viikolla outo notkahdus: Kampanjapäällikkö Riikka Kämppi kertoi Haaviston saaneen satoja uusia seuraajia samana päivänä, kun Haavisto osallistui MTV3:n vaalitenttiin pari viikkoa sitten. Kämppi havaitsi uusien seuraajien olevan ”todennäköisesti trolleja tai botteja” ja ilmoitti niistä Twitterille. 

Automaattisesti toimivat botit joko spämmäävät tai eivät tee mitään. Trollit voivat olla automaattisesti propagandatilien viestejä eteenpäin jakavia botteja tai oikeita ihmisiä, jotka jakavat propagandaa. 

Tämän viikon keskiviikon ja torstain välisenä yönä Twitter oli Ylen mukaan poistanut Haavistolta 1 700 seuraajaa (Edit: lue, mitä some-asiantuntija Harto Pönkä kirjoitti blogissaan aiheesta). Haavistolla on juuri nyt Twitterissä 115 000 seuraajaa. 

Pekka Haaviston Twitter-seuraajia 30.12.2017. Näistä vain ”pauli” on tviitannut kerran, hänkin vain jakanut eteenpäin jonkun toisen tviitin.