Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Botit ja trollit vääristävät seuraajamäärää – Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston Twitter-seuraajista suuri osa on höttöistä porukkaa

Blogit Mediaansekaantuja 30.12.2017 16:02
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Twitter poisti presidenttiehdokas Pekka Haavistolta 1 700 seuraajaa, uutisoi Yle eilen. Ylen mukaan seuraajien määrässä tapahtui tällä viikolla outo notkahdus: Kampanjapäällikkö Riikka Kämppi kertoi Haaviston saaneen satoja uusia seuraajia samana päivänä, kun Haavisto osallistui MTV3:n vaalitenttiin pari viikkoa sitten. Kämppi havaitsi uusien seuraajien olevan ”todennäköisesti trolleja tai botteja” ja ilmoitti niistä Twitterille. 

Automaattisesti toimivat botit joko spämmäävät tai eivät tee mitään. Trollit voivat olla automaattisesti propagandatilien viestejä eteenpäin jakavia botteja tai oikeita ihmisiä, jotka jakavat propagandaa. 

Tämän viikon keskiviikon ja torstain välisenä yönä Twitter oli Ylen mukaan poistanut Haavistolta 1 700 seuraajaa (Edit: lue, mitä some-asiantuntija Harto Pönkä kirjoitti blogissaan aiheesta). Haavistolla on juuri nyt Twitterissä 115 000 seuraajaa. 

Pekka Haaviston Twitter-seuraajia 30.12.2017. Näistä vain ”pauli” on tviitannut kerran, hänkin vain jakanut eteenpäin jonkun toisen tviitin.

 

Onko Twitter-seuraajien laadulla jotain merkitystä, kun presidentinvaalit kuitenkin ratkaistaan vaalipäivänä vaaliuurnilla?

Olisi helppo vastata, että ei niin minkäänlaista merkitystä, mutta poliittisten ilmiöiden ja some-kohujen synnyttämiseen Twitterillä voi kyllä vaikuttaa. Eihän Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpkaan sitä muuten niin aktiivisesti hyödyntäisi.

Keinotekoisesti luoduilla seuraajilla voitaisiin synnyttää some-kohuja joko ehdokkaan puolesta tai häntä vastaan. Median uutiskynnys on some-kohuissa muutenkin matala, mutta jos asia liittyy presidenttiehdokkaaseen, panokset ovat kovemmat.

”Yksittäinen Teijo-niminen Ukraina-tykkääjä ei haittaa, mutta jos yksi tietty twiitti saa tuhansia tykkääjiä, se voi jo aiheuttaa some-kohun”, Riikka Kämppi sanoi Ylen haastattelussa.

Jos ehdokas haluaisi luoda mielikuvaa kiihtyvästä kansansuosiostaan, hän voisi ostaa feikkiseuraajia ja yrittää jallittaa mediaa. Feikkiseuraajat ovat halpoja ja harmittomia, mutta niiden ostamisen paljastuminen olisi maineriski, joten ei kyllä maksa vaivaa. En usko, että yksikään suomalainen presidenttiehdokas on ostanut itselleen feikkiseuraajia.

Poliitikolle seuraajien määrä voi olla ratkaiseva etu, kun liikkuvat äänestäjät arpovat, kenen ehdokkaan puolelle asettuvat. Moni hyppää voittavan hevosen kyytiin.

Jos Twitter-seuraajien määrä ratkaisisi Suomen seuraavan presidentin ja vaalit käytäisiin nyt, tulokset olisivat tällaiset:

  1. Sauli Niinistö (valitsijayhdistys): 120 000 seuraajaa.
  2. Pekka Haavisto (vihr): 115 000.
  3. Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys): 8 121.
  4. Matti Vanhanen (kesk): 7 850.
  5. Laura Huhtasaari (ps): 6 943.
  6. Tuula Haatainen (sd): 2 847.
  7. Merja Kyllönen (vas): 2 610.
  8. Nils Torvalds (r): 1 726.

Mutta jos seuraajalistalta putsattaisiin pois feikkiseuraajat, kisa voisi tasoittua merkittävästi.

Kävin läpi Twitter Audit -työkalulla kaikkien ehdokkaiden seuraajien laadun. Ilmainen sovellus ottaa halutun käyttäjän seuraajista 5000 kappaleen näytteen ja laskee seuraajille auditointipisteet. Maksullisessa sovelluksessa, jota tässä on käytetty, näyte on noin 7000 seuraajaa. Pisteytys perustuu seuraajien lähettämien tviittien määrään, viimeisimpien tviittien ajankohtaan ja heidän seuraajiensa määrän vs. seuraamiensa Twitter-tilien suhdelukuun.

Tuula Haatainen (sd): 97 %.

Merja Kyllönen (vas): 97 %.

Tulokseksi saatu lukema ei kerro absoluuttista totuutta seuraajien aitoudesta, mutta laatuarviointiin se sopii suuntaa antavasti.

Twitter Auditin perusteella aidoimmat (tai aktiivisimmat) seuraajat ovat demareiden Tuula Haataisella ja vasemmiston ehdokkaalla Merja Kyllösellä, jotka molemmat saavat tulokseksi 97 prosenttia. Kärjen tuntumassa ovat myös rkp:n Nils Torvalds 96 prosentillaan, keskustan Matti Vanhanen 95 prosentilla sekä valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari, joilla molemmilla lukema on 94 prosenttia.

Sauli Niinistö (vy): 73 %,

Pekka Haavisto (vihr): 38 %.

Kannattaa huomioida, että suosituimpiin Twitter-tileihin kiinnittyy herkemmin botteja ja trollitilejä kuin harvempien seuraamiin käyttäjiin. Twitteriin liityttäessä järjestelmä myös ehdottelee suosittuja käyttäjiä seurattaviksi kohteiksi, eivätkä Haatainen ja Kyllönen todennäköisesti ole tässä joukossa. Sen sijaan Niinistö ja Haavisto saattavat hyvinkin olla. Osa epäilyksiä herättävistä tileistä voikin siis olla uusia käyttäjiä, jotka ovat juuri liittyneet Twitteriin.

Twitter-auditoinnin heikoimmat pisteet saavat seuraajamääränsä perusteella suosituimmat Haavisto (38 %) ja Niinistö (73 %).

Tarkistin vielä, mitä toinen sovellus sanoo suosituimpien Twitter-ehdokkaiden seuraajista. Status People -sovelluksen mukaan Niinistön Twitter-seuraajista on hyviä ihmisiä (good) 10 prosenttia, feikkejä 19 prosenttia ja epäaktiivisia peräti 71 prosenttia.

Haavistolla hyviä oli 11 prosenttia, feikkejä 27 prosenttia ja epäaktiivisia 62 prosenttia. 

En sanoisi, että onpa huonoja ihmisiä mutta höttöistä Twitter-porukkaa näyttää olevan paljon. Twitterillä olisi suursiivouksen paikka?

P.S. Some-asiantuntija Harto Pönkä avaa mainiossa blogikirjoituksessaan presidenttiehdokkaiden uusien Twitter-seuraajien yhteyttä Growtopia-nimiseen peliin.

Päivitys 30.12. klo 17.30: Päivitetty Vanhasen, Väyrysen, Huhtasaaren, Niinistön ja Haaviston auditointiluvut ajan tasalle. Aiemmat luvut olivat vanhoja.