Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Bodom ei ratkea koskaan

Pasi Kivioja
Blogit Mediaansekaantuja 6.6.2015 16:19
Neljä nuorta lähtee telttailemaan. Aamulla kolme löytyy murhattuna, ja neljäs ei muista mitään. Kieltämättä vaikea pähkinä ratkaistavaksi. Eilen tuli kuluneeksi 55 vuotta Espoon Bodominjärven murhista. Joku surmasi rannalla telttaan majoittuneet 15-vuotiaat tytöt ja 18-vuotiaan pojan. Seurueen neljä...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu

Bodom ei ole ainoa osin selvittämätön murhajuttu; myös Tulilahden kaksi telttailijaa vienyt murha on muodollisesti selvittämättä. Olin nuori Uuden Suomen toimittaja jutussa – kesälomien vuoksi. Sodanjälkeisen ajan kokemuksien vuoksi en aina luottanut ns. viranomaistietoon, minkä vuoksi sain etusivun tien sivulta löydetyistä tyttöjen vaatteista, minkä löydön poliisi kielsi. Se johti oikeudenkäynnin lykkäämiseen ja syytetyn Holmströmin ”itsemurhaan” sellissään. Eli outo oli ”päätös” siinäkin jutssa.

KRP oli vihainen, eli Bodomissa sen apulaispäällikkö Vainio sanoi julkisesti lehdistötilaisuudessa, että siellä epäilty oli ”näköäiseni.” Kadulla hän myöhemmin rahoitteli sanomaansa – mutta julkiseksi se jäi. Olin puhunut Tulilahden epäillyn kanssa oikeudessa. Se siis käännettiin vastaan. Eli pelottavaksi tarkoitettua Holmströmin vartijaa käytettiin yhä oikeudessa Helsingissä 1976, kun valtiolla oli pakottava tarve diskreditoida. Sitten ”vartija” ilmestyi British Councillin lukusaliin Köpiksessä, kun Madama Thatcher soppaantui Saksan jaon tukemiseen Ranskan presidentin kanssa.

Eli kyllä näissä pienen Suomenkin murhajutuissa on joskus jotakin omituista, johon lehdistö ei aina pääse sisään. Tulilahdenkin tapauksessa näyttää avoimelta kysymys, miten monta loppujen lopuksi murhattiin ja mistä kaikista syistä? Omalla kohdallani tilanne on yhä avoin, vaikka yritys on ajoin ollut hyvä.

Näitä luetaan juuri nyt