Aarnio-peli kovenee - syyttäjä murtaisi toimittajien lähdesuojan

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Kovaksikeitetty apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske tahtoo historiaan ensimmäisenä syyttäjänä, joka murtaa toimittajan lähdesuojan oikeudessa. Helsingin Sanomien mukaan Kalske aikoo yrittää kahden toimittajan lähdesuojan avaamista rikosylikomisario Jari Aarnioon liittyvässä oikeudenkäynnissä.

Syyttäjä epäilee, että Aarnio olisi kertonut salaisessa epäiltyjen rekisterissä olevaa tietoa toimittajille. Toimittajat ovat MTV:sta ja tätä blogia julkaisevasta Suomen Kuvalehdestä. Olen kirjoittanut epäiltyjen rekisteriä koskevasta tietovuodosta aiemmin täällä.

En usko, että Kalske saa nimiä irti toimittajista hohtimillakaan. Siihen viittaavat myös SK:n ja MTV:n päätoimittajien kommentit HS:n uutisessa.

Toimittajia koskeva lakisääteinen lähdesuoja on pyhänä pidetty sananvapauden tae, ja moni journalisti ajattelee, että menisi ennemmin vankilaan kuin paljastaisi syväkurkkunsa. Lähdesuojassa on kyse toimittajien ja tietolähteiden välisestä luottamuksellisesta sopimuksesta, jonka riskeeraaminen koituisi lehdistönvapauden ja koko yhteiskunnan tappioksi.

Niskoittelevan todistajan joutuminen vankilaan on teoriassa mahdollista.