A-studion turkistarhakeskustelu meni "melskaukseksi" - ärsyttääkö päällepuhuva nainen enemmän kuin mies?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Eilen illalla omassa somekuplassani alkoi ponnahdella kommentteja Ylen A-studiosta (kohdasta 15.18 eteenpäin), jossa käytiin väittelyä – taas kerran – turkiseläinten kohtelusta ja turkisalan tulevaisuudesta. Vastakkain ohjelmassa olivat Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen, joka muistetaan Talvivaaran kaivososakeyhtiön viestintäjohtajana, ja Turun yliopiston eläin- ja ympäristöetiikan dosentti Elisa Aaltola, joka oli käynnistämässä kansalaisaloitetta turkistarhauksen kieltämisestä.

Aloite keräsi päivässä yli 50000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Tätä kirjoittaessani allekirjoituksia on jo liki 90000.

Moni kommentaattori paheksui Aaltolan keskustelutyyliä päällekäyväksi ja melskaavaksi. Hänen valitettiin puhuvan keskustelukumppaninsa päälle ja kaapanneen törkeästi tilan itselleen niin, ettei kukaan muu saanut suunvuoroa. Tämän ”kiilusilmäisen fanaatikon” ja ”stalinistin” päällepuhuminen ”aiheutti myötähäpeää”, internetissä moitiskeltiin.

Piti mennä itsekin katsomaan, mitä kamalaa Nissiselle oikein tapahtui. Seurasin keskustelua ajanottokellon kanssa. Mittasin Nissisen ja Aaltolan äänessäoloajan, ja otin mukaan myös ne sekunnit, kun he puhuivat toistensa päälle.

Tulos ei vastannut ennakko-odotuksia.