Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

14-vuotias päätoimittaja Tuomas muistuttaa kovasti erästä toista…

Blogit Mediaansekaantuja 31.5.2015 17:30
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Tuo poikahan on kuin ilmetty Tuomas Marjamäki nuorena!

Kun Yleisradio ja Journalisti-lehti kertoivat 14-vuotiaasta Tuomas Kuhalaisesta, joka päätoimittaa Kokemäkeläinen-lehteä, sain nuoresta miehestä hämmentävän déjà-vun. Tuomas Kuhalaisen tarina on kuin suoraan hänen parikymmentä vuotta vanhemman etunimikaimansa Tuomas Marjamäen elämästä. Nykyisin Apu-lehden toimituspäällikkönä työskentelevä Marjamäki päätoimitti nuorena omaa Lyhtypirtin Viesti -nimistä lehteänsä ja haastatteli monia julkkiksia. Marjamäki on myös kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Päätoimittajan mustelmat (1997).

Tutustuin 19-vuotiaaseen Marjamäkeen Aamulehden toimittajakoulussa vuonna 1997, jolloin hän näytti ihan samanlaiselta kuin Tuomas Kuhalainen nyt. Ainakin jos katsoo kuvaa vähän kauempaa ilman silmälaseja.

Kyllä elämä on sensaatiomaista.

Hetken aikaan hyperventiloituani päätin ottaa selvää, millaisia ajatuksia tällä nuoremmalla Tuomaksella on lehden tekemisestä ja median tilanteesta. Tässä keskustelumme.

Ilmestyykö Kokemäkeläinen-lehti sekä painettuna että verkossa? Millä tavalla se painetaan printiksi ja miten jaellaan lukijoille?

– Lehti ilmestyy niin painettuna kuin myös verkossa. Printtiversio painetaan omilla laitteillani ja se jaetaan postin kautta. Itse kuitenkin hoidan jakelun naapurustoon.

Ketkä lukevat lehteä?

– Asiaa ei ole tutkittu tarkemmin, mutta esimerkiksi Facebook-tykkääjien (yli 450) perusteella yli keski-ikäiset henkilöt.

Mistä tulee into oman lehden päätoimittamiseen?

– Lehden kautta pääsee vaikuttamaan. Lehti on oma harrastus, johon pääsee panostamaan.

Keneltä saat apua lehden tekemiseen?

– Lehteä teen pääsääntöisesti itse.

Millaista haittaa tai hyötyä on ollut nuoresta iästäsi päätoimittajana?

– Ainakaan alkuaikoina ei ole aina otettu vakavasti, mutta nyt muun muassa saamani mediahuomion jälkeen aikuiset suhtautuvat nuoreen toimittajaan samoin kuin vanhempaankin.

Mitä kaverisi tuumaavat harrastuksestasi?

– Kysytään monesti, koska seuraava numero ilmestyy. Tykkään luennoida alueen tapahtumista sekä myös politiikasta kavereilleni ehkä hieman liikaa.

Kuka tai ketkä ovat mieleenpainuvimmat haastateltavasi?

– Pääministeri Alexander Stubbin haastattelu.

Ketä haluaisit päästä haastattelemaan?

– Sauli Niinistöä ja eduskuntavaaleissa valittua uutta pääministeriä.

Millaisena median murros näyttäytyy sinulle?

– No, Kokemäkeläinen ei ole kaupallinen toimija, vaan tavoitteena on saada ainoastaan kulut katettua. Eli isojen mediatalojen ongelmat, niin sanottu median murros, ei ole päässyt vaikuttamaan toimintaani juurikaan.

Mitä isojen mediatalojen pitäisi tehdä selviytyäkseen näistä vaikeista ajoista?

– Lehtien täytyy kehittää palveluitaan niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla. Pitää panostaa mobiiliviestintään sekä internetiin. Internetin sisällöistä voidaan pyytää maksu, jos se on kohtuullinen ja saatu sisältö on laajaa sekä palvelee asiakasta vähintäänkin printtilehden tavoin. Jutut tulee taustoittaa sekä kuvittaa, kuten printtilehdissä.

Mikä toimittajan työssä on mielestäsi vaikeinta?

– Juttuaiheiden keksiminen. Varsinkin pienillä paikkakunnilla tuo ongelma on suuri, ellei halua kirjoittaa ainoastaan rattijuopoista ja muista rikollisista.

Millaisiin journalismin etiikkaan liittyviin ongelmiin olet törmännyt päätoimittajana?

– Olen joutunut jopa lähes tappelemaan valokuvaamisen kanssa. Vaikka laki sallii valokuvaamisen julkisella paikalla, on siitä monesti tullut kädenvääntöä varsinkin koulun tilaisuuksissa, mutta myös muuten.

Onko jotain, minkä haluaisit tehdä eri tavalla kuin isot tiedotusvälineet tekevät?

– Haluan tarjota ihmisläheistä journalismia, jonka päätavoitteena ei ole rahan ansaitseminen vaan hyvä mieli kaikille. Tavoitteenani ei ole miljoonat eurot, kuten isommissa mediayrityksissä. Teen parhaani, jotta uutissisällöt ovat mielenkiintoisia ja paikallisia.

Muistutat kovasti Kangasalta kotoisin olevaa Tuomas Marjamäkeä, joka päätoimitti nuorena omaa lehteänsä. Sittemmin hänestä tuli Aamulehden ja Ilta-Sanomien toimittaja. Nyt hän on Apu-lehdessä toimituspäällikkönä. Aiotko lähteä isona tuolle samalle polulle?

– Itse haaveilen päätoimittajan urasta omassa paikallislehdessäni. Toivoisin, että voisin opiskelujen jälkeen jatkaa Kokemäkeläisen toimittamista rakkaalla kotipaikkakunnallani.

 

Tuomaksen vinkit Tuomakselle

Apu-lehden toimituspäällikkö Tuomas Marjamäki, 36, antoi Mediaansekaantujan pyynnöstä nuoremmalle kollegalleen vinkit henkilöhaastattelujen tekoon.

  • 1. Mieti jo ennen haastattelua muutama pointti, joista saa tarvittaessa vaikka kansiotsikon. Yritä saada haastattelussa irti parempia.
  • 2. Suunnittele kysymysten järjestys. Lämmitä haastateltava kevyemmillä kysymyksillä ja johdattele hänet mielentilaan, jossa on helppo puhua vaikeammista asioista.
  • 3. Ole mieluummin empaattinen kuin hyökkäävä. Kovistelu voi toimia poliitikkojen vaalitenteissä, mutta harvoin henkilöhaastattelussa. Oma esikuvani haastattelijana on komisario Columbo.
  • 4. Anna haastateltavan puhua, mutta älä anna sanella. Älä myöskään syötä hänelle omia ajatuksiasi. Kuuntele tarkasti ja tartu varsinkin sivulauseisiin ja rivien väleihin.
  • 5. Pane muistilehtiö välillä syrjään. Jatkuva raapustaminen saattaa ahdistaa haastateltavaa. Tauko muistiinpanoissa ei tarkoita, etteikö asioita voisi painaa mieleen ja palata niihin myöhemmin.