Blogit

Suomen Kuvalehden politiikan toimittajat Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento sekä dosentti ja Vaasan yliopiston InnoLabin johtaja Mari K. Niemi seuraavat presidentinvaaleja ja arvioivat kampanjan käänteitä.

Vaalit välillä ilman Venäjää

Blogit Linnanvahti 22.12.2017 12:43
Heikki Vento
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Presidentinvaalit sujuvat tällä kertaa ilman itäisen naapurin yritystä opastaa oikean ehdokkaan valinnassa. Suomen turvallisuusviranomaiset kuitenkin muistuttavat Neuvostoliiton ja sen vakoiluelimen KGB:n perinnöstä. Sitä vaalivat huolellisesti Venäjä, maan turvallisuuspalvelu FSB ja sotilastiedustelusta vastaava GRU.

”Venäjällä on pitkät perinteet. Kaikenlaiseen Suomen tulee varautua”, huippuasiantuntija sanoo.

Neuvostoliiton ja Venäjän kiinnostus Suomen presidenttikamppailuihin on vaihdellut sen mukaan, kuinka tasainen vaali on. Itänaapurin intoon vaikuttaa myös Nato-jäsenyyden kannatus Suomessa ja se, onko liittoutumista kannattavalla ehdokkaalla mahdollisuus menestyä.

Nyt Venäjän karhu voi nukkua rauhassa. Vaikka Nato-kortti on pelissä mukana, se ei ole hihaässä vaan hanttilappu.

 

1982 neukut osallistuivat tarmokkaasti presidentti Urho Kekkosen seuraajan valintaan.

 

Kärkiehdokkaista kukaan ei tällä hetkellä kannata Suomen välitöntä liittoutumista. Vaalien ylivoimaisen suosikin presidentti Sauli Niinistön mielestä Suomen ei pidä sulkea pois mahdollista Nato-jäsenyyttä, mutta sen aika ei ole nyt.

Ainoastaan ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokas Nils Torvalds kannattaa avoimesti jäsenyyttä. Liittoutuminen on Torvaldsin vuosikymmeniä kestänyt vakaa linja. Tosin Suomen kommunistisen puolueen keskuskomiteassa Torvalds ilmeisesti unelmoi Suomen hakeutumisesta Varsovan liittoon.

Torvaldsin haavetta varjostaa kaksi tosiasiaa. Hänen olisi kehitettävä massiivinen loppukiri päästäkseen presidentiksi. Kannatuksen tulisi nousta vaivaiset 50 prosenttiyksikköä.

Jos Torvaldsista tulisi presidentti, hänen olisi ylitettävä vielä yksi este, yleinen mielipide. Yleisradion Taloustutkimuksella teettämässä mittauksessa vain 19 prosenttia vastaajista kannatti Nato-jäsenyyttä ja 53 prosenttia vastusti.

Torvaldsin takia Venäjä ei ryhdy suurin operaatioihin Suomessa. Aiemmin on ryhdytty. Vuonna 1982 neukut osallistuivat tarmokkaasti presidentti Urho Kekkosen seuraajan valintaan erityisesti keskustapuolueen sisällä, eikä se ollut ensimmäinen kerta.

Linnanvahti -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.