Tuula Haatainen on oikeissa vaaleissa, mutta väärään aikaan

Kun muut ehdokkaat puhuvat aseista ja Natosta, Tuula Haatainen keskittyy naisten oikeuksiin ja taloudelliseen tasa-arvoon.

Profiilikuva
Blogit Linnanvahti
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Presidentinvaaleissa on nyt päästy siihen vaiheeseen, että ehdokkaat alkavat kampanjoida jo virallisestikin. Perussuomalaisten Laura Huhtasaari avasi kampanjansa sunnuntaina, ja maanantai-iltana oli Sdp:n Tuula Haataisen vuoro.

Haataisen lähtötilanne ei ole kaksinen. Taloustutkimuksen tuorein Ylelle tekemä mittaus antoi marraskuun lopussa hänelle kannatukseksi vaatimattomat kaksi prosenttia. Ainoa myönteinen puoli siinä oli, että edellisessä gallupissa kannatus oli vielä prosenttiyksikön pienempi. Suunta on siis ylöspäin.

Altavastaajalle on ymmärrettävä taktiikka pyrkiä erottautumaan kaikin keinoin muista, ja sitä Haatainen nyt yrittää parhaansa mukaan. Hänen kampanja-avauksessa pitämänsä puhe oli siivottu lähes kliinisen puhtaaksi kaikesta aseisiin ja sotilaallisuuteen viittaavastakin. Natoa ei mainittu kertaakaan, eikä edes sanaa ulkopolitiikka. Euroopan unioni ja Yhdistyneet Kansakunnat saivat yhden maininnan.

Natoa ei mainittu kertaakaan, eikä edes sanaa ulkopolitiikka.

Kaikesta päätellen Haatainen yrittää olla jonkinlainen Tarja Halosen (joka muuten myös oli maanantaina paikalla tsemppaamassa ehdokasta) nuorempi painos. Kampanjan johtoajatus on niin sanottu laaja turvallisuus, joka kattaa melkein kaiken naisten oikeuksista ilmastonmuutokseen ja taloudellisesta eriarvoisuudesta sote-uudistukseen. Haataisen näköisiä teemoja kaikki, ja samalla aiheita, joissa Sauli Niinistöä on helppo haastaa.