Blogit

Suomen Kuvalehden politiikan toimittajat Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento sekä dosentti ja Vaasan yliopiston InnoLabin johtaja Mari K. Niemi seuraavat presidentinvaaleja ja arvioivat kampanjan käänteitä.

Torvaldsin täysosuma omaan jalkaan

Blogit Linnanvahti 15.12.2017 11:04
Heikki Vento
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Presidenttiehdokkaiden toinen yhteenotto televisiossa alkoi torstaina henkilökohtaisella tyrmäyksellä, kun joukon ainoa Nato-jäsenyyden kannattaja Nils Torvalds (r) ampui täysosuman omaan jalkaansa.

Yleisradion tentin aluksi ehdokkailta kysyttiin, kuinka he toimisivat, jos Viro Euroopan Unionin avunantovelvoitteen perusteella pyytäisi Suomelta sotilaallista apua. Torvaldsin mukaan avusta päättäisi lopulta EU.

Torvaldsin ilta studiossa pimeni, kun Sauli Niinistö, Matti Vanhanen ja Laura Huhtasaari pääsivät opettamaan Torvaldsille, että EU:n Lissabonin sopimukseen kirjattu velvoite poikkeaa unionin yleisestä käytännöstä. Avunanto on nimenomaan jäsenmaiden välinen asia, jossa komissiolla tai Eurooppa-neuvostolla ei ole toimivaltaa.

Europarlamentaarikko Torvaldsin tyräys oli uskomaton. Jos tiedotusväline syyllistyisi samaan, lehdessä ilmestyisi varmuudella pian oikaisu tai Julkisen sanan neuvoston langettava päätös.

Ehdokkaiden vastaukset kysymykseen olivat varmoja tai epävarmoja. Ensisijaista tukea olisi se, että Suomi estäisi oman alueensa käytön Viroa vastaan. Vihreiden Pekka Haavisto nosti radioliikenteen esimerkiksi mahdollisesta sotilaallisesta avusta.

 

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari oli tentin yllättäjä.

 

Ehdokasjoukko jakaantui tentissä kahteen ryhmään: ulkopolitiikan osaajiin ja niihin, jotka osaavat sitä vähän. Väittelyssä tuli selvästi esiin, kenellä on kokemusta käytännön ulkopolitiikasta ja kenellä ei.

Valitsijayhdistyksen, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ehdokas Niinistö sai jälleen paljon aikaa. Hän selvisi hyvin, vaikka puheet mahdollisesta Nato-jäsenyydestä olivat koukeroisia kuin tippaleipä.

Rauhallisena keskustelijana tunnettu Haavisto oli torstaina pirteämpi. Hän pääsi väittelemään Viron sotilaallisesta avusta ja Nato-kansanäänestyksestä.

Haavisto vastustaa kansanäänestystä. Peruste on sama kuin suomalaisilla turvallisuusviranomaisilla: mitä enemmän äänestyksessä on kyse Natosta sitä enemmän Venäjä yrittää vaikuttaa sen tulokseen.

Keskustan Vanhanen oli jälleen varma ja hieman väritön. Hän oli alussa hyvin esillä, kun Torvaldsille opetettiin perusasioita Lissabonin sopimuksesta.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari oli tentin yllättäjä. Hän puhui selkeästi ja vastasi hyvin kysymykseen Viron avunpyynnöstä.

Huhtasaari on lukenut läksynsä. Hän pystyi jatkamaan keskustelua eikä tyytynyt toistamaan jo aiemmin sanottua. Viron lisäksi tämä tuli esiin, kun joukko pohti Pohjois-Korean tilannetta.

Valitsijayhdistyksen koonnut Paavo Väyrynen oli tuttu Väyrynen: Niinistö haluaa EU:sta Naton eurooppalaisen pilarin. Ulkoministerikokemus näkyi, kun puhe kääntyi synkistelyyn Pohjois-Koreasta. Muistutti Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin sovittelevasta lausunnosta.

Vasemmistoliiton Merja Kyllösen reippaus oli kateissa. Nyt euromepiltä vielä hapuilua EU-asioissa. Pääsi kerran haastamaan Haavistoa kansanäänestyksestä.

Sosiaalidemokraattien Tuula Haatainen on ahtaalla, kun väittely keskittyy ulkopolitiikan sisältöön. Viro-tehtävä oli hänelle vaikea. Kertasi aiemmin sanottua ja oli hankaluuksissa, kun piti selittää omia kannanottojaan.

Toimittaja tivasi perustelua mielipiteelle, miksi Venäjä ei ole uhka. Haatainen vastasi, että Venäjä ei ole hänen mielestään uhka.

Linnanvahti -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.