Torvaldsin täysosuma omaan jalkaan

Vaaliväittelyssä paljastui, kenellä on kokemusta käytännön ulkopolitiikasta.

Profiilikuva
Blogit Linnanvahti
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Presidenttiehdokkaiden toinen yhteenotto televisiossa alkoi torstaina henkilökohtaisella tyrmäyksellä, kun joukon ainoa Nato-jäsenyyden kannattaja Nils Torvalds (r) ampui täysosuman omaan jalkaansa.

Yleisradion tentin aluksi ehdokkailta kysyttiin, kuinka he toimisivat, jos Viro Euroopan Unionin avunantovelvoitteen perusteella pyytäisi Suomelta sotilaallista apua. Torvaldsin mukaan avusta päättäisi lopulta EU.

Torvaldsin ilta studiossa pimeni, kun Sauli Niinistö, Matti Vanhanen ja Laura Huhtasaari pääsivät opettamaan Torvaldsille, että EU:n Lissabonin sopimukseen kirjattu velvoite poikkeaa unionin yleisestä käytännöstä. Avunanto on nimenomaan jäsenmaiden välinen asia, jossa komissiolla tai Eurooppa-neuvostolla ei ole toimivaltaa.

Europarlamentaarikko Torvaldsin tyräys oli uskomaton. Jos tiedotusväline syyllistyisi samaan, lehdessä ilmestyisi varmuudella pian oikaisu tai Julkisen sanan neuvoston langettava päätös.

Ehdokkaiden vastaukset kysymykseen olivat varmoja tai epävarmoja. Ensisijaista tukea olisi se, että Suomi estäisi oman alueensa käytön Viroa vastaan. Vihreiden Pekka Haavisto nosti radioliikenteen esimerkiksi mahdollisesta sotilaallisesta avusta.