Niinistön haastajilta loppuu aika, Väyrynen pilaa Vanhasen ja Huhtasaaren vaalit

Tuoreiden mielipidekyselyjen perusteella toinen kierros näyttää edelleen epätodennäköiseltä.

Profiilikuva
Blogit Linnanvahti
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Presidentinvaalien jo tuskastuttavan pitkäksi venynyt galluphiljaisuus katkesi rytinällä, kun ensin Alman lehdet ja sitten Helsingin Sanomat julkaisivat muutaman tunnin välein omat mielipidemittauksensa.

Alma ehti ensin kertoa, että Sauli Niinistön suosio olisi sulanut jo 58 prosenttiin eli jo melko lähelle lukemia, joilla edessä olisi toinen kierros. HS-gallup palautti kuitenkin haastajat ruotuun mittaamalla istuvalle presidentille 68 prosentin kannatuksen.

Ero on hämmentävän suuri. Se ei mahdu virhemarginaaleihin, eikä sitä voi selittää edes kyselyjen ajankohdalla, sillä molemmat gallupit tehtiin käytännössä samaan aikaan tammikuun toisella ja kolmannella viikolla. Vaikka eri tutkimuslaitosten mittaustuloksissa on välillä huomattaviakin eroja, näin suuria heittoja ei ole usein totuttu näkemään.

Molempien tutkimusten perusviesti on toki sama: Niinistön kannatus laskee mitä lähemmäs vaaleja tullaan. HS-gallupissakin Niinistölle mitattiin ensimmäisellä viikolla 71 prosentin ja jälkimmäisellä enää 66 prosentin lukemat kantansa ilmaisseiden vastaajien keskuudessa.

Se ei kuitenkaan ole yllättävää: samalla tavalla on käynyt istuville presidenteille tai muuten ennakkosuosikeille aikaisemmissakin vaaleissa. Varsinainen jymyuutinen olisi ollut, jos Niinistön pohjoiskorealainen suosio olisi pysynyt syksyn luvuissa vaalipäivään asti.