Suomen Kuvalehden politiikan toimittajat Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento sekä dosentti ja Vaasan yliopiston InnoLabin johtaja Mari K. Niemi seuraavat presidentinvaaleja ja arvioivat kampanjan käänteitä.

Niinistön haastajilta loppuu aika, Väyrynen pilaa Vanhasen ja Huhtasaaren vaalit

Tuomo Lappalainen
Blogit Linnanvahti 19.1.2018 10:02
Presidentinvaalien jo tuskastuttavan pitkäksi venynyt galluphiljaisuus katkesi rytinällä, kun ensin Alman lehdet ja sitten Helsingin Sanomat julkaisivat muutaman tunnin välein omat mielipidemittauksensa. Alma ehti ensin kertoa, että Sauli Niinistön suosio olisi sulanut jo 58 prosenttiin eli jo melko...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tuomo Lappalainen

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Keskustelu

Niinistön kannattajat käy yleensä vasta varsinaisena vaalipäivänä äänestämässä, joten ei välttämättä haittaa vaikka hänen kannatuksensa olisi silloin vähän yli 50 prosenttia.

Mielipidetiedustelujen uskottavuus yleensä?
Tällaiset mittaerot oikeuttavat kysymään miten luetettavia ovatkaan kaikki ne tiedustelut, jotka kertovat, että ”enemmistö suomalaisista on sitä mieltä…”
Kaikesta päätellen mielipidetiedustelujen tekijöiden kipuraja kulkee siinä kolmessakymmenessä prosentissa, jossa ei enää pystytä tai uskalleta muuttaa asian kannatusta vastustamiseksi tai päinvastoin.
Yleensä kyllä kysymyksen asettelulla pystytään suuntaamaan tuloksia ja jos se ei riitä niin otetaan avuksi tilastotieteellinen kikkailu. Tässä yhteydessä ei ole mielekästä käyttää sanaa ”tieteellinen”, mutta kai se on kohteliain mahdollinen.
Ja jos käy niin, että mielipidetiedustelu ei anna maksajan haluamaa tulosta, niin sitä ei julkaista. Tosin mielipidetiedustelujen tekijät ovat jo niin rutinoituneita, että yleensä maksaja saa sen mistä haluaa maksaa. Tarkennuksia tähän voi kysyä sekä Yleltä että Helsingin Sanomilta
Poliittisen uransa Juudaksen köyteen hirttänyt Timo Soini sanoi aikoinaan, että gallupit eivät äänestä. Mutta kun ihminen noin yleensä on mieluummin toisten kanssa yhtä mieltä kuin eri mieltä, niin gallupeilla voidaan kyllä ohjailla.
Tämä on toimittajille arka paikka.
Pidän melko todennäköisenä, että saadaan vielä mielipidetiedustelu, joka vastaansanomattomasti todistaa Sauli Niinistön kannatuksen oleva alle viisikymmentä prosenttia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *