Blogit

Suomen Kuvalehden politiikan toimittajat Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento sekä dosentti ja Vaasan yliopiston InnoLabin johtaja Mari K. Niemi seuraavat presidentinvaaleja ja arvioivat kampanjan käänteitä.

Presidenttikisan jännitys säilyy vaalipäivään saakka

Blogit Linnanvahti 30.11.2017 11:52
Heikki Vento
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Presidentti Sauli Niinistön ylivoimainen etumatka Yleisradion Taloustutkimukselta tilaamassa kannatusmittauksessa ei muuta presidentinvaalien asetelmia lainkaan. Jännitys pysyy samanlaisena äänestyspäivän 28. tammikuuta iltaan saakka.

Ylen mittauksessa Niinistöä kannatti 80 prosenttia vastaajista. Perussuomalaisia lukuun ottamatta Niinistö on kaikkien puolueiden kannattajien suosikki presidentiksi. Perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari on ykkönen omiensa joukossa.

Niinistön suosio on noussut edellistä vastaavasta mittauksesta neljä prosenttiyksikköä. Vaalin voittajasta ei ole ollut epäselvyyttä sen jälkeen, kun hän ilmoitti ryhtyvänsä tavoittelemaan toista kautta.

Pohdiskelu on keskittynyt siihen, valintaanko Niinistö uudelleen ensimmäisessä vaalissa vai vasta toisella kierroksella, joka olisi helmikuussa. Nyt kaksi kuukautta ennen vaaleja vaikuttaa entistä todennäköisemmältä, että Niinistö antaa eduskunnalle juhlallisen vakuutuksen 1. helmikuuta.

 

Niinistö tuskin saa 80 prosenttia äänistä, koska, mielipidemittauksiin vastaaminen on eri tilanne kuin numeron kirjoittaminen äänestyslippuun. Tositilanteessa puolueuskollisuus painaa enemmän. Silti Pekka Haaviston (vihr) ja Matti Vanhasen (kesk) haaveet toisesta kierroksesta valunevat hiekkaan.

Haavisto ja Vanhanen ovat toista kertaa ehdolla presidentiksi. Vanhanen sai 2006 vaalin ensimmäisessä äänestyksessä 18,6 prosenttia äänistä. Haavisto puolestaan keräsi 0,2 prosenttiyksikköä suuremman potin viime vaaleissa 2012.

Kaksikon on turha uneksia lähes 20 prosentin kannatuksesta. Toinen yritys ei yleensä mene paremmin kuin ensimmäinen.

Haastajat ovat uhonneet, että vaalitentit muuttavat asetelman. Turha luulo.

Säännöstä on viime vuosilta merkittävä poikkeus. Sauli Niinistö hävisi presidentti Tarja Haloselle toisella kierroksella 2006, mutta nousi presidentiksi kuusi vuotta myöhemmin.

Niinistö oli valtaosan Halosen toisesta kaudesta eduskunnan puhemies eli tasavallan kakkonen. Hän osallistui aktiivisesti poliittiseen keskusteluun. Puhemiehen tehtävä auttoi Niinistöä ravistamaan puoluepoliitikon viitan hartioiltaan, ja suurimmaksi puolueeksi 2011 noussut kokoomus oli mainio vaalikone.

Vanhanen livisti kesken vaalikauden 2010 Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi ja palasi eduskuntaan 2015. Haavisto on ollut yhtäjaksoisesti kansanedustaja vuodesta 2007. Politiikan otsikoissa Haavisto on harvoin, koska hän on kansanedustajankin keskittynyt kansainvälisiin tehtäviin.

Haastajat ovat uhonneet, että vaalitentit muuttavat asetelman. Turha luulo, koska mitään ratkaisevaa muutosta ei ole näkyvissä. Haavisto ja Vanhanen ovat käytännössä samaa mieltä presidentin kanssa jokaisesta ulko- ja turvallisuuspolitiikan ydinkysymyksistä. Erimielisyydet ovat koskeneet matkustamista ja joitakin politiikan painotuksia.

 

Vanhanen ja Haavisto hallitsevat ulko- ja turvallisuuspolitiikan, mutta he eivät pystyne haastamaan Niinistöä. Vanhanen on presidenttiä värittömämpi esiintyjä.

Haavisto on kohtelias ja kiltti eikä hän pysty hyökkäämään presidenttiä vastaan. Tämä tuli selväksi jo 2012 vaalien toisella kierroksella.

Linnanvahti -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.