Blogit

Suomen Kuvalehden politiikan toimittajat Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento sekä dosentti ja Vaasan yliopiston InnoLabin johtaja Mari K. Niemi seuraavat presidentinvaaleja ja arvioivat kampanjan käänteitä.

Presidentinvaalikuume nousee: edessä voi sittenkin olla toinen kierros

Blogit Linnanvahti 23.1.2018 10:11
Tuomo Lappalainen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Presidentinvaalijännitys kohosi maanantaina jälleen pykälän verran, kun Iltalehti julkaisi analytiikkayhtiö Accuscoren laskeman ennusteen, jonka mukaan Sauli Niinistö saisi ensimmäisellä kierroksella vain 49,2 prosenttia äänistä.

Pudotus ei sinänsä ollut dramaattinen Accuscoren aikaisempaan ennusteeseen verrattuna. Kuukausi aikaisemmin joulukuussa yhtiö povasi Niinistön ensimmäisen kierroksen kannatukseksi 52,4 prosenttia.

Kolmen prosenttiyksikön pudotus oli kuitenkin tällä kertaa kokoaan suurempi uutinen, sillä uuden ennusteen mukaan vaaleissa olisi tulossa toinen kierros. Sen mahdollisuuteen viittasi jo Alman lehtien viime viikolla julkistettu kysely, jossa Niinistön kannatus oli enää 58 prosenttia.

Accuscore hämmensi asetelmaa vielä lisää ennustamalla, että Pekka Haavisto (vihr) ja valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen kisaavat tasapäisesti kakkossijasta ja paikasta mahdollisella toisella kierroksella. Molemmille olisi ennusteen mukaan tulossa yli 13 prosenttia äänistä.

Tilanteen kiristyminen on saanut Sauli Niinistönkin lopettamaan vitsailun siitä, että toista kierrosta ei tule. Iltalehden vaalitentissä eilen Niinistö tyytyi toteamaan pitävänsä tärkeänä, että tulisi ylipäätään jollain kierroksella valittua. Sama viesti kuultiin viikonvaihteessa myös kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon suusta.

Tällaiset ennusteet voivat toimia myös itseään toteuttavina.

Lukujen pohjalta herää joitakin kysymyksiä. Accuscore ei tee omia kannatusmittauksia, vaan se perustaa laskelmansa muiden aineistoihin. Se ei kuitenkaan avaa tarkemmin, mitä menetelmiä se käyttää ennusteidensa laadinnassa. Lukijoilla ei näin ole mitään mahdollisuutta arvioida itse, miten lukuihin on päädytty.

Tällaiset ennusteet voivat myös toimia itseään toteuttavina. Sekä Haaviston että Väyrysen joukoille Accuscoren laskelma antaa uutta virtaa viime hetken vaalityöhön. Samalla se voi lisätä ns. taktista äänestämistä, eli esimerkiksi Haavisto voi saada ylimääräistä kannatusta niiltä, jotka haluavat varmistaa, ettei Väyrynen vain pääsisi toiselle kierrokselle.

Jälkijoukon muiden ehdokkaiden ikävänä kohtalona on jäädä tässä asetelmassa kaksikon jalkoihin. Asetelma on tuttu jo vuosien 1994 ja 2012 vaaleista, joissa Elisabeth Rehnin (r) ”ilmiö” ja Haaviston nousu punavihreäksi ykkösehdokkaaksi perustuivat osittain juuri Väyrysen pelkoon. 

Haavisto voi saada ylimääräistä kannatusta niiltä, jotka haluavat pudottaa Väyrysen.

Tasapuolisuuden nimissä on hyvä todeta, että ihan kaikkia taiteen sääntöjä ei ole  noudatettu perinteisten mielipidemittaustenkaan kohdalla. Sekä Alma että Helsingin Sanomat jättivät viime viikolla kertomatta, kuinka suuri osa niiden kyselyihin vastanneista ei ollut kertonut lainkaan kantaansa.

Tämä luku oli Alman tutkimuksessa yhdeksän prosenttia ja HS-gallupissa peräti 15 prosenttia. Jos myös heidät olisi laskettu mukaan, Niinistöä kannattaneiden osuus olisi Alman gallupissa ollut enää vain vähän yli 50 prosenttia ja HS-gallupissakin alle 60. 

Linnanvahti -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.