Presidentinvaalikuume nousee: edessä voi sittenkin olla toinen kierros

Pekka Haavisto ja Paavo Väyrynen kisaavat Accuscoren ennusteen mukaan tasaisesti kakkossijasta.

Profiilikuva
Blogit Linnanvahti
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Presidentinvaalijännitys kohosi maanantaina jälleen pykälän verran, kun Iltalehti julkaisi analytiikkayhtiö Accuscoren laskeman ennusteen, jonka mukaan Sauli Niinistö saisi ensimmäisellä kierroksella vain 49,2 prosenttia äänistä.

Pudotus ei sinänsä ollut dramaattinen Accuscoren aikaisempaan ennusteeseen verrattuna. Kuukausi aikaisemmin joulukuussa yhtiö povasi Niinistön ensimmäisen kierroksen kannatukseksi 52,4 prosenttia.

Kolmen prosenttiyksikön pudotus oli kuitenkin tällä kertaa kokoaan suurempi uutinen, sillä uuden ennusteen mukaan vaaleissa olisi tulossa toinen kierros. Sen mahdollisuuteen viittasi jo Alman lehtien viime viikolla julkistettu kysely, jossa Niinistön kannatus oli enää 58 prosenttia.

Accuscore hämmensi asetelmaa vielä lisää ennustamalla, että Pekka Haavisto (vihr) ja valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen kisaavat tasapäisesti kakkossijasta ja paikasta mahdollisella toisella kierroksella. Molemmille olisi ennusteen mukaan tulossa yli 13 prosenttia äänistä.

Tilanteen kiristyminen on saanut Sauli Niinistönkin lopettamaan vitsailun siitä, että toista kierrosta ei tule. Iltalehden vaalitentissä eilen Niinistö tyytyi toteamaan pitävänsä tärkeänä, että tulisi ylipäätään jollain kierroksella valittua. Sama viesti kuultiin viikonvaihteessa myös kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon suusta.