Blogit

Suomen Kuvalehden politiikan toimittajat Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento sekä dosentti ja Vaasan yliopiston InnoLabin johtaja Mari K. Niemi seuraavat presidentinvaaleja ja arvioivat kampanjan käänteitä.

Presidentinvaalien voittajat ja häviäjät

Blogit Linnanvahti 29.1.2018 20:05
Tuomo Lappalainen
Tuomo Lappalainen - avatar
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Presidentinvaalit menivät tällä kertaa lyhyen kaavan mukaan, ja on aika vapauttaa Linnanvahtikin vartiovuorosta. Ennen sitä on kuitenkin syytä vielä julistaa vaalien voittajat ja häviäjät.

Voittajat:

Sauli Niinistö. Istuvan presidentin suosio oli kaikin tavoin murskaava. Ensimmäistä kertaa suoran kansanvaalin aikana valintaan riittävä enemmistö tuli jo vaalien ykköskierroksella. Niinistö sai eniten ääniä kaikissa vaalipiireissä ja jopa kaikissa kunnissa. Hänen voittonsa oli jopa häkellyttävämpi kuin Urho Kekkosen valinta runsaalla 80 prosentilla äänistä 1978, sillä Kekkosen takana olivat silloin kaikki suuret puolueet.

Mielipidetutkimukset. Presidentinvaaleissa kannatuksen mittaaminen etukäteen on vaikeampaa kuin esimerkiksi eduskuntavaaleissa muun muassa siksi, että riittävää vertailutietoa äänestäjien aikaisemmasta käyttäytymisestä ei ole. Tästä huolimatta mittaukset onnistuivat ennakoimaan lopputuloksen kohtalaisen tarkasti. Kaikissa Niinistön kannatus laski viimeisinä viikkoina mutta jäi turvallisesti 50 prosentin maagisen rajan yläpuolelle. Huippusuoritus oli Taloustutkimuksen Yleisradiolle viikkoa ennen vaaleja tekemä kysely, jossa Niinistön kannatus oli 63 prosenttia (oikeasti 62,7) ja kaikkien muidenkin ehdokkaiden kannatus saatiin 1-2 prosenttiyksikön tarkkuudella oikein.

Linnanvahti -blogin kirjoittajat

Tuomo Lappalainen - avatar
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Heikki Vento - avatar
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Mari K. Niemi - avatar
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.