Paavo Väyrynen: Karikatyyri vai ainoa mahdollinen kampittaja?

Profiilikuva
Blogit Linnanvahti
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.

Kaikki presidenttiehdokkaat pitävät Ylellä puheen. Kuinka Paavo Väyrynen onnistui?

Odotukset ja ennakkoluulot

Paavo Väyrynen on rutinoitunut puhuja, joka ei yleensä papereita kaipaa. Onko maata ahkerasti puhujakeikoilla kiertänyt ehdokas malttanut laatia uuden, tv-yleisölle sopivan ja television mahdollisuuksia hyödyntävän puheen? Suuri osa osa vaaliohjelmien vaikutuksesta liittyy niiden synnyttämään jälkikeskusteluun. Antaisiko Väyrysen esiintyminen uutta puhuttavaa tiistain kahvipöytiin?

Mitä saimme?

Studiossa nähtiin vakava ja hyökkäävä ehdokas. Veikeä Väyrynen oli jäänyt kotiin. Seitsenminuuttisesta puheestaan Paavo Väyrynen käytti suuren osan ennakkosuosikki Sauli Niinistön roimimiseen. Tälle oli  syynsä: jotta Väyrynen onnistuisi viemään vaalin toiselle kierrokselle, hänen olisi kyettävä osoittamaan äänestäjäkuntaan resonoivia eroja itsensä ja Niinistön välillä, mikä ettei myös Niinistön kriittisiä virheitä. Nyt Väyrynen panosti syytöksiin, mutta niiden perusteluja kuultiin niukasti.