Blogit

Suomen Kuvalehden politiikan toimittajat Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento sekä dosentti ja Vaasan yliopiston InnoLabin johtaja Mari K. Niemi seuraavat presidentinvaaleja ja arvioivat kampanjan käänteitä.

Niinistön tukijoiden kärki on kuin Nokian perinneyhdistys

Blogit Linnanvahti 27.12.2017 16:26
Heikki Vento
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Suomi 2024 Ry:n, kokoomuksen, sinisen tulevaisuuden ja kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Sauli Niinistö ja vasemmistoliiton ehdokas Merja Kyllönen ovat jättäneet oikeusministeriölle selvitykset kampanjoidensa rahoituksesta.

Presidentti Niinistön 1,5 miljoonan euron vaalikassasta yli puolet tulee yksityisiltä henkilöiltä. Lahjoittajista julkistetun nimilistan vuoksi Suomi 2024 voisi muuttaa nimensä kännykkä-Nokian perinneyhdistykseksi. Listalla on useita entisiä Nokian vaikuttajia.

Mukana on kaksi entistä Nokian toimitusjohtajaa. Outokummun hallituksen nykyinen puheenjohtaja Jorma Ollila on tukenut Niinistön kassaa 15 000 eurolla. Ollilan seuraaja Nokian toimitusjohtajana oli Olli-Pekka Kallasvuo, joka on antanut vaalityöhön 10 000 euroa.

Listalla on myös Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, jonka kukkaroa on kevennetty 15 000 eurolla Niinistön kampanjan eduksi. Muita nokialaisia luettelossa ovat entiset johtajat Sari Baldauf, Veli Sundbäck ja Stefan Widomski sekä yhtiön hallituksessa toiminut Timo Ihamuotila.

Nokialaisten lisäksi Niinistön tukijoukossa on muitakin talouselämän vaikuttajia kuten rakennusyhtiö SRV:n pääomistaja Ilpo Kokkila, pikaruokaketju Hesburgerin perustaja Heikki Salmela ja peliyhtiö Supercellin johtaja Ilkka Paananen.

Kyllösen suurin hyväntekijä on SAK-lainen Teollisuusliitto

Lahjoittajista on julkistettu ainoastaan ne henkilöt, jotka ovat antaneet kampanjaan vähintään 1 500 euroa.

Kyllösen kassa on vain kymmenesosa Niinistön budjetista. Kyllösellä ei ole yhtäkään tukijaa, joka olisi lihottanut hänen vaalimassiansa vähintään 1 500 eurolla. Kyllösen suurin hyväntekijä on SAK-lainen Teollisuusliitto, joka on heruttanut vaalilippaaseen 10 000 euroa.

Linnanvahti -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.