Blogit

Suomen Kuvalehden politiikan toimittajat Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento sekä dosentti ja Vaasan yliopiston InnoLabin johtaja Mari K. Niemi seuraavat presidentinvaaleja ja arvioivat kampanjan käänteitä.

Niinistön etumatka vain kasvaa, vaikka näin lähellä vaaleja sen piti jo kutistua

Blogit Linnanvahti 19.12.2017 15:36
Tuomo Lappalainen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Päivän presidentinvaaliuutinen on ollut Helsingin Sanomien aamulla julkaisema gallup. Tai oikeammin se, ettei uusimpaan mielipidemittaukseen sisältynyt mitään suurta uutista.

Sauli Niinistön ylivoima on yhä murskaava, eikä istuvan presidentin suosio osoita vieläkään murenemisen merkkejä. Kantar TNS:n tekemän HS-gallupin mukaan Niinistöä äänestäisi nyt 70 prosenttia suomalaisista. Hänellä olisi siis varaa menettää neljäsosa kannatuksestaan, ja silti hän menisi heittämällä läpi jo ensimmäisellä kierroksella.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemä mittaus antoi Niinistölle viimeksi vielä korkeamman kannatuksen: 80 prosenttia. Ainoa oikea tuoreen kyselyn vertauskohta on kuitenkin edellinen, lokakuussa tehty HS-gallup. Siitä Niinistön kannatus on nyt noussut kolme prosenttiyksikköä.

Samalla hänen välimatkansa seuraavaan on vain kasvanut, sillä kakkosen, Pekka Haaviston, suosiolukema on pudonnut 13 prosentista yhteentoista.

Kaiken aikaisemman kokemuksen perusteella Niinistön kannatuksen odotettiin kääntyvän laskuun viimeistään loppusyksystä. Muun muassa Tarja Halonen oli toiselle kaudelle pyrkiessään runsas kuukausi ennen vaaleja selvästi vähemmän suosittu. Ja silti hänenkin leirissään eläteltiin vielä vuodenvaihteessa 2005-2006 toiveita, että vaali ratkeaisi heti yhdellä kierroksella.

Niinistöllä olisi varaa menettää neljäsosa kannatuksestaan, ja silti hän menisi läpi ensimmäisellä kierroksella.

Helsingin Sanomien kyselyn mielenkiintoisuutta lisää, että se on ensimmäinen gallup Paavo Väyrysen ehdokkuuden varmistumisen jälkeen. Väyryselle siinä oli sekä hyviä että huonoja uutisia.

Hyvä uutinen kuului, että keskustan virallinen ehdokas Matti Vanhanen jäi heti taakse, virhemarginaalin sisällä tosin. Huono taas oli, että kolmen prosentin kannatuksellaan Väyrynen itsekin jäi ainakin vielä ynnä muut -sarjaan.

Onko haastajien peli nyt siis lopullisesti pelattu? Hyvin todennäköisesti, mutta yksi pieni varauma pitää vielä esittää.

Tuoreimman gallupin haastattelut tehtiin 4.-16. joulukuuta, siis vajaan kahden viikon aikana. Käytännössä suuri osa aineistosta on t0isin sanoen kerätty ennen television ensimmäisiä suuria vaalikeskusteluja, jotka olivat 13.12. MTV3:lla ja 14.12. Ylellä.

Juuri televisiokeskustelujen on ajateltu olevan haastajien viimeisiä paikkoja kaventaa Niinistön etumatkaa. Niissä istuva presidentti on teoriassa vain ehdokas muiden joukossa. Ainakaan ensimmäiset tentit eivät myöskään ole menneet Niinistöltä aivan putkeen.

Mutta onko tenteillä lopulta sellaista vaikutusta kuin haastajat toivovat, se näkyy kunnolla vasta seuraavissa mielipidemittauksissa.

 

 

Linnanvahti -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.