Niinistön etumatka vain kasvaa, vaikka näin lähellä vaaleja sen piti jo kutistua

Tuore presidentinvaaligallup toi Paavo Väyryselle sekä hyviä että huonoja uutisia.

Profiilikuva
Blogit Linnanvahti
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Päivän presidentinvaaliuutinen on ollut Helsingin Sanomien aamulla julkaisema gallup. Tai oikeammin se, ettei uusimpaan mielipidemittaukseen sisältynyt mitään suurta uutista.

Sauli Niinistön ylivoima on yhä murskaava, eikä istuvan presidentin suosio osoita vieläkään murenemisen merkkejä. Kantar TNS:n tekemän HS-gallupin mukaan Niinistöä äänestäisi nyt 70 prosenttia suomalaisista. Hänellä olisi siis varaa menettää neljäsosa kannatuksestaan, ja silti hän menisi heittämällä läpi jo ensimmäisellä kierroksella.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemä mittaus antoi Niinistölle viimeksi vielä korkeamman kannatuksen: 80 prosenttia. Ainoa oikea tuoreen kyselyn vertauskohta on kuitenkin edellinen, lokakuussa tehty HS-gallup. Siitä Niinistön kannatus on nyt noussut kolme prosenttiyksikköä.

Samalla hänen välimatkansa seuraavaan on vain kasvanut, sillä kakkosen, Pekka Haaviston, suosiolukema on pudonnut 13 prosentista yhteentoista.

Kaiken aikaisemman kokemuksen perusteella Niinistön kannatuksen odotettiin kääntyvän laskuun viimeistään loppusyksystä. Muun muassa Tarja Halonen oli toiselle kaudelle pyrkiessään runsas kuukausi ennen vaaleja selvästi vähemmän suosittu. Ja silti hänenkin leirissään eläteltiin vielä vuodenvaihteessa 2005-2006 toiveita, että vaali ratkeaisi heti yhdellä kierroksella.