Miksi kukaan ei uskalla haastaa Niinistöä kunnolla

Sauli Niinistö on presidenttitenteissä kuin öljytty painija, josta kilpailijat eivät saa otetta.

Profiilikuva
Blogit Linnanvahti
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Presidenttikamppailussa laitettiin maanantai-iltana uusi vaihde silmään, kun koko tähän mennessä ehdokkuutensa varmistanut seitsikko oli ensimmäistä kertaa yhtä aikaa lauteilla.

Joukosta puuttui enää korkeintaan ikiehdokas Paavo Väyrynen, jonka pitkään takkuillut kannattajakorttien keruu on viime hetkellä piristynyt niin, ettei 20 000 kannattajan haamuraja enää näytä yhtä mahdottomalta kuin vielä jokin aika sitten.

Väyrysen tulo joukkoon toisi epäilemättä kaivattua säpinää keskusteluihin, joita on tähän asti vaivannut lievä aneemisuus.

Maanantainen Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuus ei muodostanut poikkeusta. Se vahvisti entisestään kuvaa, että haastaja-sanan käyttö Sauli Niinistön vastaehdokkaista on pahasti harhaanjohtavaa. Tuntuu kuin muut eivät uskaltaisi puuttua Niinistön tekemisiin kasvokkain senkään vertaa kuin omissa tilaisuuksissan.

Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tentin formaatti, jossa jokainen ehdokas pääsi vuorollaan alustamaan etukäteen annetusta aiheesta, esti Niinistöä dominoimasta lavaa samalla tavalla kuin aikaisemmissa vaalipaneeleissa. Sekään ei silti muuttanut perusasetelmaa: istuva presidentti saa kertoa miten asiat ovat, ja muiden rooliksi jää tehdä lähinnä täydentäviä kysymyksiä.