Blogit

Suomen Kuvalehden politiikan toimittajat Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento sekä dosentti ja Vaasan yliopiston InnoLabin johtaja Mari K. Niemi seuraavat presidentinvaaleja ja arvioivat kampanjan käänteitä.

Huhtasaaren näkymättömät viholliset

Blogit Linnanvahti 3.12.2017 20:03
Heikki Vento
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren (ps) vaalikampanjan vihollinen on Euroopan unioni, joka ehdokkaan mielestä alkaa muistuttaa Neuvostoliittoa. Vertaus on kummallinen ja paljastaa sen, että puolueen perustajan Timo Soinin poliittisesta perinnöstä on jotain jäljellä, EU-kriittisyys.

Unioni on kuitenkin vasta toisen luokan vastustaja perussuomalaisille. Tärkein löytyy Huhtasaaren lausahduksen ”minähän olen ainoa konservatiivinen ehdokas” takaa.

Huhtasaaren tehtävänä on maanitella Soinin perässä sinisiin siirtyneitä kannattajia takaisin. Pyrkimystä helpottaa se, että sinisillä ei ole presidenttiehdokasta eikä toimivaa puoluekonetta.

Vanhoillisella kampanjallaan Huhtasaari yrittää houkutella myös kristillisdemokraattien äänestäjiä perussuomalaisten leiriin. Se on vaikeaa, koska kristillisten kannattajat ovat lähempänä keskustaa ja kokoomusta.

Ristiretki olisi toivoton, jos kristillisdemokraatit olisivat asettaneet ehdokkaakseen puheenjohtaja Sari Essayahin. Silloin vaalissa olisi ollut kaksi konservatiivista naisehdokasta. Nyt puolue on ilmoittanut tukevansa presidentti Sauli Niinistön uudelleenvalintaa.

Huhtasaari saattaa saada kilpailijan vaalikentän oikeaan laitaan. Keskustan edellinen ehdokas Paavo Väyrynen yrittää kerätä 20 000 kannattajaa, jotta hän pääsisi neljännen kerran mukaan vaaliin.

 

Kampanjan alku on ollut juuri ja juuri siedettävä.

 

Helsingissä avattu Huhtasaaren presidenttikampanja on perinteisen vanhoillinen. Vaalivideon tunnelma on hyvin isänmaallinen: tehtaat, pellot, tavalliset suomalaiset aikuiset ja pellavapäiset lapset vuorottelevat kuvissa Huhtasaaren kanssa.

Tavoitteena on pitää puolue tasaisesti otsikoissa puolitoista vuotta. Tammikuussa pidetään presidentinvaalit, lokakuussa maakuntavaalit ja huhtikuussa 2019 on kamppailun hillotolppa, eduskuntavaalit.

Huhtasaaren kampanjan alku on ollut juuri ja juuri siedettävä. Yleisradion tuoreimmassa kannatusmittauksessa Huhtasaari on kolmanneksi suosítuin ehdokas. Hänellä on ainoana presidentti Sauli Niinistön haastajista takanaan oman puolueen kannattajien enemmistön tuki.

Viime eduskuntavaalien tavoin perussuomalaiset kalastelevat samoilla vesillä kuin sosiaalidemokraatit. Siksi vaalikampanja avattiin Helsingin Kirjan talossa Pitkäsillan kupeessa. Taloa isännöi Suomen vanhin ammattiosasto, Helsingin kirjatyöntekijöiden yhdistys. Se perustettiin 1869.

Linnanvahti -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.