Haaviston uusi taktiikka: kosii vasemmistoa ja rettelöi Niinistön kanssa

Kuukausi sitten työttömysturva ei kiinostanut vihreiden ehdokasta.

Profiilikuva
Blogit Linnanvahti
Heikki Vento on pitkäaikainen politiikan toimittaja.

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto muutti tiistaina vaalitaktiikkaansa, kun hän Helsingin Sanomien ja Ilta- Sanomien tentissä tarkoituksiinsa sopivasti lainasi presidentti Sauli Niinistön kannanottoa aktiivimallin vahvistamiseen. Hän tivasi Niinistöltä, miksi tämän mielestä olisi ollut naurettavaa liittää presidentin lausuma päätökseen.

Haaviston esikunnassa on tehty oikea havainto: vihreiden ehdokas on luisumassa taustalle. Haavisto ei pysty ulkopolitiikassa haastamaan valitsijayhdistyksen ehdokasta Niinistöä, keskustan Matti Vanhasta, valitsijayhdistyksen Paavo Väyrystä tai ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokasta Nils Torvaldsia.

Suomen Nato-jäsenyyden vastustamisen hoitaa Väyrynen, ja jäsenyyttä puolustaa Torvalds. Niinistö, Haavisto, Vanhanen, sosiaalidemokraattien Tuula Haatainen ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari ovat samalla linjalla: Suomi ei sulje pois mahdollisuutta liittoutua myös sotilaallisesti.

Tasa-arvo, kehittyvät maat ja Afrikka olisivat sopineet Haaviston arsenaaliin. Hän kuitenkin myöhästyi, kun Niinistön kimppuun kävivät Haatainen ja vasemmistoliiton ehdokas Merja Kyllönen. Myös Vanhanen ehti tuohon keskusteluun ennen Haavistoa.

Lopulta löytyi työttömyysturvan heikennys eli aktiivimalli. Mitä ilmeisimmin taktiikan muutoksen teki Haaviston esikunta. Asia ei vielä kuukausi sitten kiinnostanut Haavistoa lainkaan.