Blogit

Suomen Kuvalehden politiikan toimittajat Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento sekä dosentti ja Vaasan yliopiston InnoLabin johtaja Mari K. Niemi seuraavat presidentinvaaleja ja arvioivat kampanjan käänteitä.

Haaviston uusi taktiikka: kosii vasemmistoa ja rettelöi Niinistön kanssa

Blogit Linnanvahti 24.1.2018 10:44
Heikki Vento
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto muutti tiistaina vaalitaktiikkaansa, kun hän Helsingin Sanomien ja Ilta- Sanomien tentissä tarkoituksiinsa sopivasti lainasi presidentti Sauli Niinistön kannanottoa aktiivimallin vahvistamiseen. Hän tivasi Niinistöltä, miksi tämän mielestä olisi ollut naurettavaa liittää presidentin lausuma päätökseen.

Haaviston esikunnassa on tehty oikea havainto: vihreiden ehdokas on luisumassa taustalle. Haavisto ei pysty ulkopolitiikassa haastamaan valitsijayhdistyksen ehdokasta Niinistöä, keskustan Matti Vanhasta, valitsijayhdistyksen Paavo Väyrystä tai ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokasta Nils Torvaldsia.

Suomen Nato-jäsenyyden vastustamisen hoitaa Väyrynen, ja jäsenyyttä puolustaa Torvalds. Niinistö, Haavisto, Vanhanen, sosiaalidemokraattien Tuula Haatainen ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari ovat samalla linjalla: Suomi ei sulje pois mahdollisuutta liittoutua myös sotilaallisesti.

Tasa-arvo, kehittyvät maat ja Afrikka olisivat sopineet Haaviston arsenaaliin. Hän kuitenkin myöhästyi, kun Niinistön kimppuun kävivät Haatainen ja vasemmistoliiton ehdokas Merja Kyllönen. Myös Vanhanen ehti tuohon keskusteluun ennen Haavistoa.

Lopulta löytyi työttömyysturvan heikennys eli aktiivimalli. Mitä ilmeisimmin taktiikan muutoksen teki Haaviston esikunta. Asia ei vielä kuukausi sitten kiinnostanut Haavistoa lainkaan.

 

Haavisto ei käyttänyt aktiivimallista yhtäkään puheenvuoroa.

 

Ennen joulua eduskunta kävi kaksi myrskyisää keskustelua aktiivimallista, joka hyväksyttiin hallituspuolueiden äänillä. Pelkästään kansainvälisiin asioihin jo vuosia keskittynyt Haavisto ei käyttänyt aktiivimallista yhtäkään puheenvuoroa.

Haaviston vaaliryhmä sai haluamansa, vastakkainasettelu onnistui. Aivan eri asia on se, saako Haavisto tempullaan houkutelluksi vasemmistolaisia äänestämään itseään. Vaarana on myös se, että osa Haaviston äänestämistä harkinneista vaihtaa ehdokasta.

Niinistön tarkoitushakuinen lainaaminen on näppärä pikku tussari vaalitaistelussa. Vihreät saattavat kuitenkin ampua sillä reiän Haaviston siloiseen julkikuvaan.

Presidentti suuttui tempusta perinpohjaisesti. Se voi tarkoittaa jopa sitä, että Haavisto joutuu heittämään romukoppaan mahdolliset unelmat suurlähettilään virasta.

Kohun keskellä entinen kokoomuskansanedustaja ja Niinistön paras kaveri Heikki A. Ollila kommentoi pohdiskelua, kannattaisiko Haaviston selittää tekojaan.

”Ei selitä eikä selity”, Ollila twiittasi.

Linnanvahti -blogin kirjoittajat

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.