Blogit

Merkintöjä mullistuksista

Suomi: Muukalaiskammoa jo vuodesta miekka ja kilpi

Blogit Lindholm/Jari Mr 4.3.2016 12:00
Jari Lindholm
1960–2016.

”Kun Suomen siirtolaiset menivät Ruotsiin, he ryntäsivät suoraan töihin. Ei siellä SPR:n tädit heitä pumpulissa pyöritelleet.”

”Me emme anna maatamme neekereille, näille sotilaskarkureille, jotka makaavat täällä, vaikka pitäisi olla omassa maassa taistelemassa vapauden ja isänmaan puolesta.”

Viime kuukausien maahanmuuttokeskustelun tuoksinassa vihapuheen järkyttämät ovat kysyneet, mitä ”meidän Suomellemme” oikein on tapahtunut.

Olen ihmetellyt kysymystä, sillä mielestäni vastaus on yksinkertainen: ei mitään. Suomi on aina ollut tällainen.

Kuten tarkkaavaiset varmaan hoksasivat, yllä olevat sitaatit eivät ole viime syksyltä. Ne ovat Helsingin Sanomien mielipidesivuilta neljännesvuosisadan takaa, vuodenvaihteesta 1990–1991, jolloin Suomessa keskusteltiin maahan saapuneista paristatuhannesta somalialaisesta.

Kovin kiivasta keskustelu ei tietenkään ollut, elettiinhän aikaa ennen internetiä. Toimitus kertoi koosteessaan 5.2.1991 saaneensa runsaassa kuukaudessa 334 ”pakolaismielipidettä”, joista se oli julkaissut ”yli 16 prosenttia”.

”Perusteluista näkyy usein, että luettu, kuultu ja nähty on ymmärretty puutteellisesti”, toimitus kirjoitti.

Toden totta. Sanamuodot ovat hämmästyttävän tuttuja, puolin ja toisin.

”Pakolaismyönteiset” (HS:n käyttämä termi) korostivat, että somalit pakenivat sotaa ja vainoa, että varakkaallakin voi olla hyvä syy pelätä ja että Suomi ei voi väistää kansainvälisiä velvoitteitaan.

”Entä miten ulkomaiden olisi tullut suhtautua niihin satoihin tuhansiin suomalaisiin, jotka pakenivat eri aikoina joko poliittisina tai elintasopakolaisina ulkomaille?” kysyi eräs kirjoittaja.

”Pakolaisvastaisten” työkalupakista löytyivät jo argumentit, joita on myöhemmin alettu kutsua ”maahanmuuttokriittisiksi”: somalit ovat huijareita, samanväristen on parasta elellä keskenään, rajat on suljettava vaikka armeijan avulla.

”Pakolaisten vastustamisessa ei ole kyse rasismista vaan rahasta”, kirjoitti joku. ”Pakolaisia Suomeen suosittelevat ovat hyvätuloisia, jotka eivät heidän takiaan menetä paikkaa sen enempää terveyskeskuksessa, sairaalassa kuin vanhainkodissakaan.”

Muistatteko, kun perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho viime syksynä ehdotti, että Suomeen saapuvat majoitettaisiin Lappiin ”valtavaan parakkikylään” turvapaikkahakemuksen käsittelyn ajaksi?

Ei mitään uutta – samaa ratkaisua tarjosivat Hesarin mielipidekirjoittajat jo 25 vuotta sitten. ”Moni suositteli telttaleirejä tai reservaattia Ahvenanmaalle hotellimajoitusten tilalle”, kertoi toimitus koosteessaan.

Yhteinen vihollinenkin oli jo olemassa: Suomen Punainen Risti.

”SPR tyhjentää koko valtion kassan täällä makailevien kahden miljoonan somalimiehen hoitoon”, toimitus kuvaili kirjeiden sisältöä.

Trollitehtaatko Putinin keksintöä? Vielä mitä:

”Muutama muukalaiskammoinen oli lähettänyt saman mielipiteensä useaan kertaan ja joukkoon mahtui pieni tuotantolaitoskin: toistakymmentä kirjettä samalla koneella hyvälle paperille, korrektia somalivastaista suomea.”

Toimitus kertoi pakolaisvastaisuuden lisääntyneen merkittävästi, mikä näkyi kirjeissä: pakolaismyönteisiä mielipiteitä oli vain 77, kielteisiä 236.

Miksiköhän?

”Vuodenvaihteen tienoilla tiedotusvälineissä käsiteltiin runsaasti mm. turvapaikan hakijain majoitusvaikeuksia, suurten ryhmien rajanylityksiä ja veronmaksajille koituvia isoja kuluja.”

Toimitus tiivisti:

”Vihamielisyys huokui suurimmasta osasta pakolaisvastaisia mielipiteitä, perustuipa kauna rotuun, väärinkäsityksiin, alemmuuteen, ylemmyyteen tai kateuteen.”

Tämä siis aikana, jolloin kaupallista internetiä ei ollut keksitty, matkapuhelimet olivat talvisaappaan kokoisia ja Mark Zuckerberg oli kuusivuotias.

 

Mielipidetoimituksen kooste löytyy Helsingin Sanomien maksullisesta arkistosta otsikolla ”Turvapaikan hakijain elintaso ärsyttää suomalaisia”.